Anasayfa Haber SanDisk, Z410 SSD Serisiyle Maliyete Odaklanıyor

SanDisk, Z410 SSD Serisiyle Maliyete Odaklanıyor

SanDisk, yeni Z410 SSD serisinde TLC NAND tipinde bellekler kullanıyor ve tamamen maliyete odaklanıyor.

SSD’lerde artık standart NAND belleklerin yanı sıra TLC NAND bellekler de sıkça karşımıza çıkıyor. Hatta birkaç hafta önce, Intel’in yeni 5400S serisi SSD’lerinde SK Hynix’ten satın aldığı TLC NAND bellekleri kullandığı ortaya çıkmıştı. TLC NAND bellekler, daha çok maliyeti göz önünde bulunduran üreticileri cezbediyor.

SanDisk’in Z410 SSD serisi de buna en yeni örnek olarak gösterilebilir. TLC NAND bellekler, hücre başına 3000 ila 5000 yazma ve silme gerçekleştirebiliyor. Bu ürünler tamamen maliyet odaklı tasarlandığından, NAND bellekli SSD’lere göre performans ve uzun ömür konusunda geride kalıyorlar.

SanDisk’in yeni Z410 SSD ailesinde de 15 nm üretim mimarisiyle geliştirilen TLC NAND tipindeki bellekler yer alıyor. SLC tabanlı önbellek teknolojisinin kullanıldığı yeni SSD’ler enerji tüketimi konusunda da hayli iddialı. Hatta SanDisk’in belirttiğine göre Z410 serisindeki modeller, sektördeki en az enerji tüketen SSD’lerin başında geliyor.

Okuma ve yazma değerleri kapasite seçeneklerine göre farklılık gösteriyor. Serideki birçok modelde okuma hızı 535 MB/sn seviyesindeyken, yazma hızı ise 410 MB/sn’den, 445 MB/sn’ye kadar çıkabiliyor. Bu ailede şimdilik 120 GB, 240 GB ve 480 GB olmak üzere üç farklı kapasite seçeneğine yer verildiğini de ekleyelim. Üç yıl garantili satılacak yeni SSD ailesi, 2.5 inç formatında geliyor. Fiyatlar ise şimdilik belli değil.