Anasayfa Haber Android N Geliştirici Sürümü Yayınlandı

Android N Geliştirici Sürümü Yayınlandı

Google, I/O 2016’da Android N mobil işletim sisteminin geliştiricilere özel yeni versiyonunu duyurdu.

Google, her yıl olduğu gibi bu sene de Geliştiriciler Konferansı sırasında yepyeni ürün ve teknolojilerini tanıttı. Dün başlayan organizasyonda şu ana kadar Android N’den VR teknolojilerine kadar birçok farklı yenilik duyuruldu. Bunlar arasındaki önemli ayrıntılardan biri elbette Android işletim sisteminin yeni versiyonu oldu.

Etkinlikte, Android N’in geliştiricilere özel önizleme versiyonu yayınlandı. Android N 3. Geliştirici Önizlemesi şeklinde isimlendirilen yeni sürüm, mobil işletim sisteminin performansından, güvenliğe ve hatta sanal gerçekliğe kadar önemli gelişmeler içeriyor. Performans konusunda %75 artış yaşanacağı iddia ediliyor.

google-android-nAndroid VR modu, bu sürümle birlikte mobil işletim sistemine entegre ediliyor. Buna ek olarak geliştiricilere özel yayınlanan yeni versiyonda mobil işletim sistemine çoklu pencere ve doğrudan yanıtlama özellikleri de eklenmiş. Ayrıca, Android N ile birlikte Vulkan API desteği de geliyor. Bir süre önce Samsung, Galaxy S7 serisi için Vulkan API desteğini duyurmuştu. Google da bu özelliği doğrudan Android N’e dahil ediyor.

Çoklu pencere özelliği zaten uzun bir süredir arayüz geliştiricileri tarafından yeni birçok akıllı telefonda karşımıza çıkıyordu. Ancak, buna ek olarak Google’ın saf Android deneyimi vadeden Android One ve Nexus cihazlarında da bundan böyle çoklu pencere özelliği varsayılan olarak yer alıyor.

Diğer bir ayrıntı ise doğrudan yanıtlama seçeneği. Benzer şekilde Google yine bu özelliği de saf Android’de karşımıza çıkarmaya başlıyor. 325.1 MB boyutundaki Android N 3.Geliştirici Önizleme sürümü, şu anda Nexus cihazlara, Pixel C ve Android One’a yüklenebiliyor. Google, iki yeni geliştirici sürümü daha yayınlayacak. Bu aşamadan sonra yaz sonunda final sürümün son kullanıcılara sunulması bekleniyor.