Anasayfa Haber Harvard, Hastaları Bu Zırhla Yürütecek

Harvard, Hastaları Bu Zırhla Yürütecek

Harvard Üniversitesi Biyoloji Mühendisliği ekibi, engelli ve hastaların yürümesini kolaylaştıran yumuşak dokulu giyilebilir dış iskelet geliştirdi.

Harvard aslında uzun süredir askeri kullanım amaçlı giyilebilir zırhlar üzerinde çalışıyor. Mühendisler, birkaç yıl önce duyurduğu Soft-Exosuit ile DARPA’dan da büyük destek almıştı. Harvard ve ReWalk Robotics arasında süren işbirliği, yeni bir tasarımın ortaya çıkmasını sağlamış.

Bu tip giyilebilir dış iskeletlerin çoğunlukla en büyük dezavantajı, hantal yapıları ve giyim zorlukları oluyor. Ancak uzmanlar bu problemlerin üstesinden gelen, hafif yapıda ve kolayca giyilip çıkarılabilen kumaş pantolon şeklinde bir tasarım geliştirdi.

Biyoloji mühendisleri, yazılım mühendisleri ve konfeksiyonculardan oluşan ekip, yeni robotik kıyafeti tasarlarken, yaşlı ve hastaları dikkate almış. Böylece giyenlerin hareket ederken çok daha az enerji harcaması ve daha az yorulması hedefleniyor.

Bu ürünün en büyük avantajı hafif ve esnek olması. Böylece hasta tarafından da kolayca giyilip çıkartılabiliyor. Ayrıca bu tasarım, ağır mekanik dış iskeletlere göre çok daha kısa sürede ve ucuza üretilebiliyor. Bu güçlendirilmiş ürünlerin yakında günlük giysilere, özellikle pantolonlara doğrudan entegre edilmesi planlanıyor.