Anasayfa Haber İngiliz Bilimciler, Sesle Levitasyon Üzerinde Çalışıyor

İngiliz Bilimciler, Sesle Levitasyon Üzerinde Çalışıyor

Bristol Üniversitesi’nde ses dalgalarıyla nesneleri havada tutup döndürebilen eldiven üzerinde çalışılıyor.

İngiltere, Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacıların üzerinde çalıştığı GauntLev eldiven, nesneleri havada tutarak inceleme yapılmasını sağlıyor. Bu sistemin özellikle zararlı maddelerin analiz sürecinde kullanılması bekleniyor.

Minik objeleri ses dalgalarıyla havada tutabilen eldiven, aynı zamanda nesnenin hareket ettirilmesini de sağlıyor. Yani eldiven takılı olduğunda parmak hareketleriyle havadaki nesne kolayca döndürülebiliyor.

Bu sistemi kullanarak bir civatayı parmak hareketlerinizle yerine yerleştirip, sıkabilirsiniz. Ayrıca iki farklı eldiven arasında hiçbir yüzeye temas etmeden nesne transferi de söz konusu.

Ses dalgaları kullanılarak yapılan bu havada tutma işlemine “levitasyon” adı veriliyor. Bilim-kurgu filmlerinde olduğu gibi kütleçekim ya da manyetik alan değil ama, çok yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılıyor.

Bu teknolojinin teoride pek çok kullanım alanı olabilir, ancak henüz gündelik hayata pek yansımış değil. Geliştirme aşamasında olan bu eldivenin yeteneklerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.