Anasayfa Haber Amerikan Bürokrasisi Teknolojide Geriden Geliyor

Amerikan Bürokrasisi Teknolojide Geriden Geliyor

Amerika’nın teknolojide üstün olduğu düşüncesi, devletin kullandığı bilişim teknolojilerine bakınca ortadan kalkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde federal hükümetin her yıl bilişim teknolojilerine ayırdığı paranın 80 milyar dolar civarına çıktığı hesaplanıyor. Konuyla ilgili kurulan bir senato komitesinin raporuna göre, bu paranın yaklaşık dörtte üçü halen çalışmakta olan sistemlerin bakımına giderken, kalanı yeni yatırımlara harcanıyor.

Ancak olan sistemlerin bakım ve çalıştırılması konusu, devlet bürokrasisinin aslında ne kadar yavaş ve hantal olduğunu ortaya çıkarıyor. Bilişim teknolojileri konusunda özel sektörün çok gerisinde kalan Amerikan devleti, bazı bakanlıklarda 1970’lerden beri aynı sistemleri kullanıyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı’nın 1976’da hizmete giren IBM Series 1 bilgisayarı çalıştırmaya devam etmesi şaşırtıcı gelse de gerçek. Vergi dairesi IRS ise, mükellef bilgilerini tutmak için 50 sene önce Assembly ile yazılmış olan veri tabanını kullanmaya devam ediyor. Pek çok devlet dairesinde Windows Xp ve hatta Windows 3.1 kullanılan sistemler mevcut.

Yapılan çalışmalar sonucunda Amerikan devlet dairelerinin bilişim teknolojilerini güncel hale getirmek için ilk aşamada 3 milyar dolardan fazlasına ihtiyaç olacağı hesaplanmış. Bunu gerçekleştirmek için ise en azından 3 ila 5 senelik bir çalışma gerekiyor. Ancak bu çalışmalar yapılmazsa, Amerikan devletinin bir süre sonra işlemez hale gelebileceği tartışılıyor.