Anasayfa Haber Foxconn, 60.000 İşçinin Yerine Robotları Koydu

Foxconn, 60.000 İşçinin Yerine Robotları Koydu

Üretim maliyetlerini daha da düşürmeye çalışan Çinli şirketler, robotik teknolojilerine büyük yatırım yapıyor.

Dünya’nın en büyük elektronik üreticilerinden olan Foxconn, Apple ve Samsung gibi şirketler için üretim yapmasıyla tanınıyor. Ancak şirketin tek ünlü olduğu konu seçkin müşterileri değil. Aynı zamanda çalıştırdığı onbinlerce işçinin sık sık isyan edecek kadar kötü koşullarda yaşamasıyla da ünlü.

Tabii ki Foxconn bu konuda yalnız değil, Çin’de üretim yapan şirketlerin çok büyük bir kısmının, işçilerini çok düşük ücretlerle ve çok kötü koşullarda çalıştırdığı biliniyor. Bu konuda iyileştirmeler yapılması için gelen baskılar ise çok da etkili olmuyor. Çünkü işçilerin koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi, maliyetin yükselmesi demek.

Başta Foxconn olmak üzere pek çok Asya kökenli şirket bu sorunun çözümünü robotik teknolojilerine yatırım yapmakta görüyor. Nitekim Foxconn tarafından yapılan son açıklamalar, bu konudaki yatırımların karşılığını almaya başladıklarına işaret ediyor. Son dönemde şirketin 110.000 işçisinden 60.000 kadarı işten çıkarılmış ve yerlerine robotlar konmuş.

Çin’in Kunshan bölgesinde yatırımları olan yaklaşık 600 kadar benzer şirketin de Foxconn örneğini takip etmeye hazırlandıkları bildiriliyor. Bu bölgede çalışan yaklaşık 2,5 milyon işçi için pek iyi bir haber sayılmaz. Bu işçilerin büyük kısmı iş bulmak için bu bölgeye göçmüş insanlar ve yerlerini robotlara bıraktıklarında başlarına ne geleceği pek belli değil.