Anasayfa Video Elgato Game Capture HD60 S Ön İnceleme

Elgato Game Capture HD60 S Ön İnceleme

Elgato’nun HDMI üzerinden görüntü yakalama cihazı Game Capture HD60 S’e yakından bakıyoruz.

Oyun videolarınızı kaydetmek için birden çok seçeneğiniz var. Bugünlerde en popüler yöntem NVIDIA’nın GeForce Experinece ile birlikte gelen ShadowPlay aracı. ShadowPlay her ne kadar ekran kartına çok az bir yük bindirse de az da olsa FPS’nin düşmesine neden oluyor. Yine çok yüksek kalitede kayıtlar için hızlı bir sistem ve darboğaz yaratamayacak bir sabit disk veya SSD şart. Peki sisteme hiç yük bindirmeden görüntü kaydı yapmak mümkün mü? Harici bir kayıt cihazı ile mümkün.

Elgato, uzun zamandır Capture Device dediğimiz görüntü kayıt aygıtları üreten bir Alman firması. Her ne kadar üretilen ürünlerin birincil amacı konsollardan görüntü kaydetmek olsa da, HDMI portuna sahip PC’lerden de kayıt almak mümkün. Firmanın son ürünü ise popüler HD60’ın yenilenmiş ve USB Type-C portu eklenmiş sürümü HD60 S.

Nasıl çalışıyor?

Öncelikle kayıt işlemci için bir PC şart. Yani cihazın kendi hafızası yok. İşlem adım adım şu şekilde ilerliyor:

  1. Görüntü çıkışına HDMI kablosu bağlanır. Bu, konsol veya PC olabilir. Veya HDMI çıkışı olan bir dizüstü bile.
  2. Kablo, Game Capture HD60 S’nin HDMI IN portuna bağlanır.
  3. Cihazın kutusundan çıkan HDMI kablosunun bir ucu HDMI OUT portuna, diğer ucu ise görüntü aktarılmak istenen TV veya monitöre bağlanır.
  4. USB Type-C portu cihaza, Type-A portu da kayıt yazılımının çalışacağı PC’ye bağlanır.

Bu aşamadan sonra kayıt yazılımı vasıtası ile HDMI üzerinden aktarılan görüntünün bir kopyası alınır ve PC’ye kaydedilir. Görüntüler, USB portu üzerinden PC’ye gelir. Burada USB portu USB 3.0 olduğundan dolayı herhangi bir darboğaz söz konusu değil. Lakin bu işlem için güncel bir PC şart.

Gecikme var mı?

Konsol oyuncuları için çok bir önemi olmasa da PC oyuncuları için giriş gecikmesi hayati önem taşıyabiliyor. Bu bağlamda hiçbir oyuncu kayıt almak pahasına gecikme olsun istemeyecektir. Game Capture HD60 S, HDMI Passthrough kullanıyor. Yani sinyal, herhangi bir değişime ve gecikmeye uğramadan doğrudan iletiliyor. Görüntü ise bu iletim esnasında kopyalanıyor.

1080p 60 FPS Kayıt

Her ne kadar gönlümüzde yatan Capture kartı 4K 60 FPS olsa da şu anda piyasada HDMI Passthrough modunda çalışan ve harici kullanılabilen bir cihaz yok. Yine de Elgato güzel bir iş başarmış ve 1080p 60 FPS kayıt alabiliyor. Üstelik bunu 40 Mbps ile gerçekleştiriyor ki gayet iyi bir değer olduğunu söyleyebiliriz. Üstüne çıkmak firmanın istiyorsanız PCIe üzerinden bağlanan HD60 Pro modeline bakabilirsiniz. Saniyede 60 Mbps ile kayıt alabiliyor. Ama tabii ki hareket özgürlüğünüzden feragat etmiş oluyorsunuz.

Sistem Gereksinimleri

Elgato hem PC hem de Mac desteği sunuyor. Lakin Mac desteğinin biraz daha geliştirmeye ihtiyacı var. Ürünün sayfasında belirtilen gereksinimler şu şekilde:

  • PC: Windows 10 (64-bit)
  • 4. Nesil Intel Core i5 CPU (i5-4xxx veya eşdeğer)
  • Intel HD veya NVIDIA GeForce GTX 600 serisi veya üstü ekran kartı
  • 4 GB RAM
  • USB 3.0 portu
  • Internet bağlantısı

Sonuç

Game Capture HD60 S, güncel teknolojileri barındırıyor ve 1080p 60 FPS gibi iyi bir değerde kayıt yapabiliyor. Buna ek olarak harici bir kaynaktan videolarınıza ses de ekleyebiliyorsunuz. Tabii ki pratikte yazılımı ne kadar kullanışlı, görüntü kalitesi ne durumda, ilerleyen zamanlarda test edip göreceğiz.