Anasayfa Haber Çin, Kendi İşlemcileriyle Rekor Kırdı

Çin, Kendi İşlemcileriyle Rekor Kırdı

Çin tarafından geliştirilen yeni süper-bilgisayar, tamamen yerli malı işlemcilerle rekor kırdı.

Yakın zamana kadar dünyanın en güçlü süper-bilgisayarlarından biri olan Tianhe-2, 33,85 petaflop işlem gücüyle listenin tepesinde oturuyordu. Ancak Çin tarafından geliştirilen bu bilgisayarda Intel işlemciler kullanılıyordu.

ABD tarafından Çin’e uygulanan bazı ekonomik ambargolar nedeniyle, Çin’in Batı kaynaklı teknolojileri kullanma konusunda çeşitli sıkıntıları var. Bu yüzden de devlet bir süredir yerli işlemci geliştirilmesi konusuna dev yatırımlar yapıyordu.

Bu yatırımların meyvesi, ülkenin yeni süper-bilgisayarı Sunway TaihuLight ile birlikte toplanmaya başlamış gibi görünüyor. 93 petaflop işlem gücüne sahip olan Sunway TaihuLight, tamamen Çin tasarımı ve üretimi işlemciler kullanıyor.

Bu bilgisayarda kullanılan ShenWei 26010 kodlu işlemcilerin her birinde 260 çekirdek mevcut. Tüm sistem birbirine bağlı çalışan toplam 40,960 adet alt birimden oluşuyor. Tüm birimler birbirlerine özel tasarlanmış bir PCI Express veri yolu üzerinden bağlanıyorlar.

Dünyanın en güçlü bilgisayarları listesinde hemen en tepeye oturan Sunway TaihuLight, çalışırken 15.3 megawatt elektrik tüketiyor. Uzmanlar bu rakamın Tianhe-2’den çok daha düşük olduğunu bildiriyor.

Çin devleti bu yeni bilgisayarı da nükleer fizik gibi yoğun işlem gücü gerektiren bilimsel araştırmalar alanında kullanacak. Özellikle füzyon enerjisi araştırmalarında bu büyük işlem gücüne çok ihtiyaç duyuluyor.