Anasayfa Haber AMD, Starship Projesi Üzerinde Çalışıyor

AMD, Starship Projesi Üzerinde Çalışıyor

AMD

AMD, Starship adını verdiği işlemci ailesiyle birlikte 7 nm üretime geçmeyi planlıyor.

AMD’nin yeni nesil ZEN işlemcilerini duyurmasını merakla beklediğimiz şu günlerde, şirketin gelecek yıllara yönelik projeleri hakkında da haberler geliyor. Bu projelerden biri 2017 yılını hedefleyen Naples, diğeri ise 2018 için hazırlanan Starship.

Naples kod adlı işlemci ailesi, şirketin 14 nm FinFET teknolojisiyle üretmeyi planladığı işlemcileri içeriyor. X86 sınıfı bu işlemcilerde 32 çekirdek ve 64 iş birimi bulunacak. Bu işlemcilerle 2017 yılında sunucu çiftlikleri gibi kurumsal müşterileri hedefleyen AMD, buradan kazandığı tecrübeyi Starship üretiminde değerlendirecek.

Starship projesinin meyvelerini vermesi, büyük ihtimalle 2018 sonlarını bulacak. AMD bu yeni işlemci ailesinde çok daha küçük ölçekte üretim yapmayı, boyutları 7 nm sınırına çekmeyi planlıyor. Şirket böylece o dönemde 10 nm üretimi planlayan Intel gibi rakiplerinin önüne geçmeyi planlıyor.

Starship işlemci ailesindeki en büyük modelde 48 çekirdek ve 96 işlem birimi bulunacak. Bu üst seviye işlemcinin hedef kitlesi kurumsal müşteriler olacak. Ancak Starship ailesinde daha az çekirdekli, daha ucuz modellerinde bulunacağı söyleniyor. Bu modeller de giriş seviyesi iş istasyonları ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılacak.