Anasayfa Makale VLC Player Kullanırken Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

VLC Player Kullanırken Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Popüler medya oynatıcısı VLC’yi donanım hızlandırma ile kullanarak, dizüstü ve tabletinizin pil ömrünü uzatabilirsiniz.

VLC Media Player günümüzde en sık kullanılan video oynatma araçlarından. Çoğu kullanıcı için temiz kurulumdan sonra yüklenecek ilk yazılımlardan olan VLC, her ne kadar sunduğu özellikler ile vazgeçmesi zor bir yazılım olsa da, cihazınızın pil ömrü için en iyi alternatif değil.

Video oynatımı ve pil ömrü üzerine yapılan çoğu test, Windows’un dahili Filmler ve TV uygulamasının, VLC’ye göre çok daha uzun video izleme süresi sunduğunu gösteriyor. Bunun başlıca sebebi, Filmler ve TV uygulamasının donanım hızlandırma kullanması. Basit bir ayar ile VLC de donanım hızlandırma kullanabilir. Bu sayede cihazınız pilde çalışırken daha uzun süre video izleyebilirsiniz.

Günümüzde pek çok video oynatıcı, varsayılan olarak yazılım hızlandırma kullanıyor. Yazılım hızlandırma tekniğinde video dosyası CPU tarafından çözümleniyor. Her ne kadar günümüzdeki çoğu modern CPU bu işlemin altından kolaylıkla kalksa da, CPU’lar bu iş için yeterince optimize değiller.

Donanım hızlandırma ise aynı işlem için GPU kullanıyor. GPU çözümleme çok daha hızlı ve verimli olduğundan, otomatik olarak cihazın pilde video oynatma süresi uzuyor.

VLC’de donanım hızlandırmayı aktifleştirmek oldukça basit. Yazılımı çalıştırın ve üst menüden Araçlar>Ayarlar seçeneğine tıklayın.

vlc ayarlarAçılan penceredeki Giriş/Kodlayıcı/Çözücü sekmesine tıklayın ve Donanım hızlandırmalı kod çözme seçeneğini Otomatik olarak işaretleyin.

donanım hızlandırmaVLC’nin resmi Wiki sayfası, Windows’ta H.264, MPEG-1, MPEG-2, WMV3 ve VC-1 kodlayıcıların donanım hızlandırma ile kullanılabileceğini belirtiyor. Mac sistemlerde ise sadece H.264 kodlayıcısı donanım hızlandırma destekliyor.

Alternatif olarak yukarıda bahsettiğimiz Filmler ve TV uygulamasını da video oynatımı için kullanabilirsiniz. Varsayılan olarak donanım hızlandırma kullanan bu uygulama, her ne kadar VLC’nin sunduğu geniş video oynatım seçeneklerinden mahrum olsa da, standart bir video oynatımı için gayet yeterli bir alternatif.