Anasayfa Haber Nvidia, Volta İle Ölçek Küçültmeyebilir

Nvidia, Volta İle Ölçek Küçültmeyebilir

Yeni söylentiler, Nvidia’nın daha düşük ölçekli işlemci üretimini 2020 yılına erteleyebileceğine işaret ediyor.

Nvidia’nın 2014 sonunda resmen duyurduğu Maxwell ailesi grafik işlemciler, bir önceki Kepler serisi gibi 28 nanometre ölçeğinde üretiliyordu. 2016 yılında resmen tanıtılan Pascal ailesinde ise tamamen 16 nanometre FinFET üretim ölçeğine geçildi.

Daha düşük nanometreye sahip işlemci ve grafik işlemciler, daha az enerji tükettiği ve daha az ısındıkları için çok daha avantajlılar. Ne var ki ölçek küçüldükçe üretimde farklı zorluklar da yaşanıyor. Bu yüzden Intel dahil pek çok işlemci üreticisi, ölçek düşürme planlarını yavaşlatma kararı almış bulunuyor.

NVIDIA-Pascal-Yol-HaritasıYeni bir söylentiye göre Nvidia da benzer bir karar almış olabilir. Pascal serisi işlemcilerle birlikte 16 nm ölçeğine inen Nvidia’nın, 2018 yılında duyurulması beklenen Volta serisinde ölçeği daha da küçülteceği düşünülüyordu. Ancak bu durum geçerli olmayabilir.

Söylentilere göre Nvidia, 2018 yılında gelecek olan Volta serisi grafik işlemcilerinde de 16 nm FinFET üretim standardını kullanmayı planlıyor. İşlemcideki mimari geliştirmelerle verimlilik ve veri işleme kapasitesini artırmayı planlayan şirketin, daha düşük nanometreye geçiş için 2020 sonrasına bakacağı iddia ediliyor.