Anasayfa Haber Android N, Boot Dosyası Bozuksa Açılmayacak

Android N, Boot Dosyası Bozuksa Açılmayacak

Google’ın mobil işletim sisteminin son sürümü, ciddi güvenlik açıklarına karşı korumalı gelecek.

Bir bilgisayara bulaşan zararlı yazılımların önemli bölümü, kendilerini “boot sector” denilen kısıma yazarak çalışırlar. Sistem açılışında ihtiyaç duyulan kritik verilerin depolandığı bu alan, genellikle kontrolü ve düzeltilmesi kolay olmayan bir güvenlik açığına sebep olabilir.

Akıllı cep telefonları da aslında birer bilgisayardır ve onlar da açılırken “boot sector” verilerine ihtiyaç duyarlar. Android işletim sistemli cihazlarda açılışta boot dosyalarını kontrol etmek, Android Kitkat sürümünden beri sistemin otomatik olarak yaptığı bir işlem.

Ancak Android işletim sistemi ana dosyalarda veri bozukluğundan şüphelense bile, bugüne dek kullanıcıyı uyarmak dışında pek bir işlem yapmıyordu. Android N (Nougat) ile birlikte bu durum değişecek. Cihaz açılırken boot dosyalarında şüpheli bir bozulma görülürse, işletim sistemi ya kullanıcıyı bilgilendirerek kısıtlı modda açılacak, ya da hiç açılmayacak.

Burada maksat cihaza bulaşması muhtemel zararlı yazılımların devreye girmesini önlemek. Çünkü çoğu karmaşık ve cidden tehlikeli zararlı yazılım, cihaza bulaştıktan sonra yeniden başlatma sağlıyor. Böylece kendini sistemin en derinlerine yerleştiren yazılım, ardından kötü maksatlarını gerçekleştirmeye koyuluyor.

Tabii Android N ile gelen bu yeni özellik, bootloader kilidi kapalı gelen cihazlara farklı bir ROM kurmayı iyice zorlaştıracak. Ayrıca arada bir farklı sebeplerden oluşabilen veri kayıplarını yanlış algılayıp, cihazın yeniden başlatılmasını da engelleyebileceği söyleniyor.