Anasayfa Haber NASA, Yeni Mars Robotunu Göreve Hazırladı

NASA, Yeni Mars Robotunu Göreve Hazırladı

Mars yüzeyine inecek ve örnek toplayacak yeni keşif aracının tasarımı tamamlandı.

NASA önümüzdeki senelerde Mars yüzeyinde çok aşamalı bir dizi görev gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu görevlerin başlıca amaçları olası iniş bölgelerinin haritalarını çıkarmak, analiz için farklı bölgelerden toprak örnekleri toplamak ve en sonunda da tüm bu örnekleri Dünya’ya geri getirmek olacak.

Bu maksatla kullanılması planlanan yeni Mars keşif robotunun tasarımı da tamamlanmış. Halen Mars yüzeyinde dolaşan Curiosity keşif robotuna hayli benzeyen yeni robot, önceki görevlerden alınan dersler doğrultusunda daha da rafine edilmiş bir tasarıma sahip. Ayrıca örnek toplamak için araca gelişmiş toprak sondaj donanımı da eklenmiş.

NASA bu yeni keşif robotunun 2020 yılının yazında görevine başlamasını planlıyor. Uzun bir yolculuktan sonra Mars yüzeyine inecek olan robot, önce belirlenen noktalarda sondaj yaparak örnekler toplayacak ve bunları paketleyecek. Sonra da bu örnekleri başka bir robot tarafından toplanmaları için çeşitli randevu noktalarına bırakacak. Bunları toplayıp Dünya’ya geri getirme işi için de özel tasarlanan bir uzay gemisi kullanılacak.