Anasayfa Haber DeepMind, Google Sunucularını Yönetiyor

DeepMind, Google Sunucularını Yönetiyor

Google’ın gelişmiş yapay zekası DeepMind, sunucu çiftliklerinin enerji sarfiyatını kısarak büyük tasarruf sağladı.

Google tarafından 2014 yılında 600 milyon dolara şirketiyle birlikte satın alınan DeepMind, İngiltere kökenli DeepMind Technologies tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka. Benzerlerinden farklı olarak analiz ve öğrenme yeteneğine sahip olan DeepMind, kendi kendine bilgisayar oyunlarını oynamayı öğrenecek kadar gelişmiş.

Google bu satın almayı gerçekleştirirken, yönetimin aklında DeepMind için çok farklı planlar vardı. DeepMind ile şirketin mobil asistan uygulaması Google Now’ın iyileştirilmesi planlanıyordu. Ancak bu gerçekleşmeyince, DeepMind bir süre atıl bir proje olarak kaldı.

Bu durumu değiştirmek isteyen Google, DeepMind için yeni ve farklı bir iş bulmuş. Dünya’nın dört bir yanında sunucu çiftlikleri bulunan Google, bunların enerji kullanım kontrolünü yapay zekanın ellerine teslim etmiş. Bu konuda herhangi bir eğitimi bulunmayan DeepMind, kısa sürede konuyu öğrenmiş ve hayli ilginç sonuçlar almış.

Google yönetimine göre enerji tüketimi ve soğutma işlemleri DeepMind tarafından idare edilen sunucu çiftliklerindeki elektrik tüketimi toplam %40 oranında düşmüş. Buna bağlı olarak işletme giderlerinde de %15 oranında iyileştirme sağlanmış. Google’ın sırf 2014 yılında 4,4 milyon MegaWatt/saat elektrik kullandığını düşünürsek, bu tasarrufların milyarlarca dolara ulaşabileceğini hesaplamak zor değil.

İşin daha da ilginç yanı, sunucuların elektrik sarfiyatı ve soğutmasını 120 farklı parametreyi kontrol ederek düzenleyen DeepMind’ın, bununla yetinmeyeceği düşünülüyor. Yapay zekanın sistemdeki zayıflıkları tespit etmesi ve bunlarla ilgili yönetime öneriler getirmesi, verimliliğin günden güne artmasına imkan tanıyor. Google’ın yakın gelecekte DeepMind’ı, daha önce hiç ilgilenmediği alanlarda da kullanarak geliştirmeye devam edeceği tahmin ediliyor.