Anasayfa Haber AMD Zen İşlemciler Hakkında Yeni Sızıntılar Var

AMD Zen İşlemciler Hakkında Yeni Sızıntılar Var

Guru3D internet sitesi kaynaklı bir sızıntıya göre, AMD Zen mühendislik örnekleri piyasada dolaşmaya başlamış.

Guru3D sitesinde yayınlanan bir habere göre, AMD’nin yakında çıkarmaya hazırlandığı Zen mimarisi işlemcilerin mühendislik örnekleri piyasada dolaşmaya başlamış. AMD’nin çeşitli iş ortaklarına gönderdiği söylenen bu örneklerden dördünün teknik özellikleri de açığa çıkmış.

Sızıntıya konu olan dört işlemciden ikisi masaüstünde son kullanıcıya hitap eden ve AM4 soketi kullanan modeller. Bunlardan biri 4 çekirdekli, 8 iş birimli ve 65 Watt güç tüketiyor. Diğeri ise 8 çekirdekli, 16 iş birimli ve 95 Watt güç tüketiyor.

4 çekirdekli modelde 2 MB L2 ve 8 MB L3 önbelleği bulunuyor. 8 çekirdekli modeldeki bellekler ise 4 çekirdekli modelin tam 2 katı. Bu işlemcilerin standart çalışma hızları 2.8 GHz, ancak ihtiyaç olduğunda 3.2 GHz hıza çıkabiliyorlar. Rölantide ise hızlarını 550 MHz seviyesine kadar düşüren bu işlemciler, 5 Watt altında güç tüketimine ulaşabiliyorlar.

Sunucularda kullanılmak üzere tasarlanmış işlemciler ise SP3 soketini kullanıyorlar. 24 ve 32 çekirdekli olan bu işlemcilerde, 64 MB çift L3 önbellek bulunuyor. 24 çekirdekli modelde 12 MB ve 32 çekirdekli modelde ise 16 MB L2 önbelleği kullanılmış.

Bu işlemcilerin normal çalışma hızları, 24 çekirdekli modelde 2,75 GHz ve 32 çekirdekli modelde ise 2,9 GHz. Tam güçle çalışırken 24 çekirdekli işlemci 150 Watt, 32 çekirdekli işlemci de 180 Watt güç tüketiyor. Bu işlemciler de kendilerini rölantiye alabiliyor ve 400 MHz hıza kadar düşebiliyorlar.

Tabii bu sızıntının ne kadar gerçek olduğu, her sızıntıda olduğu gibi tartışmaya açık. Ancak yılın son çeyreği yaklaştıkça, AMD’nin yeni Zen işlemcileri hakkında daha fazla fısıltı duymaya başlayacağımız da kesin.