Anasayfa Makale Time Machine, SSD İle Kullanılmalı Mı?

Time Machine, SSD İle Kullanılmalı Mı?

Apple’ın varsayılan yedekleme aracı ile SSD’ler iyi bir uyum sağlıyor mu?

OS X’te yedekleme yapmak için uğrayabileceğiniz ilk durak, Apple’ın varsayılan aracı Time Machine’dir. Sisteminizdeki verileri harici bir diske veya ağ bağlantılı depolama sistemine yedeklemenizi sağlayan Time Machine, Mac sahipleri tarafından sıkça kullanılıyor.

Harici depolama birimi denince de akla ilk olarak standart sabit diskler geliyor. Peki SSD fiyatlarının her geçen gün daha da uygun hale geldi bugünlerde, sisteminizi Time Machine ile bir SSD’ye yedeklemek ne kadar avantajlı?

Time Machine Nasıl Çalışır?

Öncelikle Time Machine’in nasıl çalıştığına bakalım. Apple’ın varsayılan yedekleme aracı; sisteminizi son 24 saat için saatlik, son bir ay için günlük ve geri kalan bütün aylar için haftalık olarak yedekler. Tabii ki bu yedekleme işlemi, hedef depolama biriminin kapasitesi ile sınırlıdır.

Sürekli yedeklemeler sayesinde verileriniz en kötü sistem hatalarında bile güvende olur. Ayrıca Time Machine’in artırımlı yedekleme sistemi sayesinde, yedeklenen bir dosyanın önceki sürümlerine de erişim sağlayabilirsiniz.

Bu sebeple Time Machine’den tamamen yararlanmak için bir diskin sürekli sisteme bağlı olması gerekir. Peki sürekli kullanım göz önüne alındığında yedekleme için kullanılan disk türü ne denli önem arz ediyor?

time machine

SSD Avantajları

SSD’lerin en önemli avantajı, klasik sabit disklerde yer alan dönen disklere sahip olmamasıdır. Bu sayede SSD’ler çok daha hızlı veri okuyup yazabilir. SSD’li sistemler çok daha hızlı açılır ve bu sistemlerde uygulamaları çalıştırmak veya veri yazıp kaydetmek çok daha hızlı gerçekleşir.

Günümüzde dizüstü bilgisayarlar başta olmak üzere SSD’ler çoğu satılan bilgisayarla beraber sunulmaktadır. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki, o da bu özelliklerin bir yedekleme biriminde pek de işimize yaramayacağıdır.

Time Machine ile bir SSD’ye veri yedeklemek veya SSD’den yedek okumak, sabit disklere göre çok daha hızlı olacaktır. Yedek boyutu nispeten yüksek olan kullanıcılar için bu süre farkı oldukça cazip gelebilir.

Ancak SSD fiyatlarının nispeten düştüğü bu dönemde bile aynı depolama değerine sahip bir SSD, sabit disk muadiline göre dört kata kadar daha pahalı olabiliyor. Bu durumda hız avantajından faydalanmak için kesenin ağzını açmanız gerekecektir.

Bir diğer tercih edilebilecek alternatif ise, depolama alanından kısıp SSD’ye yönelmektir. Ancak bu durumda yedek biriminizin kapasitesi kısa bir sürede dolacaktır. Yedekleme birimleri konusunda genel tavsiye, bu birimlerin sistem depolamasından 2 veya 3 kat daha büyük olmasıdır. Yani Mac bilgisayarınızın depolama birimi 1 TB ise, tavsiye edilen yedek disk en az 2 TB olmalıdır.

SSD’lerin bu alanda en büyük avantajı dayanıklılık ve kullanım ömrü olacaktır. SSD’lerin güvenilirliği her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu sayede kullanıcılar, fiziksel hatalar konusunda daha sabit disklere göre bir nebze daha güvende olacaktır.