Anasayfa Haber Bülten Yandex ClickHouse Genel Kullanıma Açıldı

Yandex ClickHouse Genel Kullanıma Açıldı

Yandex uzmanları tarafından geliştirilen Yandex.Metrica, Yandex.Mail gibi çeşitli servislerin altyapısında ve CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda da kullanılan veri tabanı yönetim sistemi ClickHouse, açık kaynak koduyla tüm yazılım geliştiricilerin hizmetine sunuldu.

Yandex’in geliştirdiği ve kendi bünyesinde bulunan çeşitli servislerin altyapısında başarıyla çalışan ClickHouse isimli veri tabanı yönetim sistemi şimdi açık kaynak koduyla tüm dünyadaki yazılım geliştiricilerin hizmetine sunuldu. Kolon bazlı bir veri tabanı sistemi olan ClickHouse, büyük miktardaki veriden gerçek zamanlı analitik raporlar alınabilmesini sağlayarak geliştiricilere büyük faydalar sağlıyor.

Yandex’in kendi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği ClickHouse, 13 trilyon kayıt ve günlük 20 milyarın üzerinde işlem sayısı ile dünyanın ikinci en büyük web analiz aracı olan Yandex.Metrica başta olmak üzere Yandex’in e-posta, reklam ve daha birçok servisinde kullanılıyor.Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan ClickHouse, 2011’de işlem başına 1000 özellik içeren 10 milyar işlemin saklanması ve işlenmesi için CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneylerinde de kullanıldı.

ClickHouse web ve mobil uygulamalar için geliştirilen analiz araçlarının yanı sıra büyük miktarda verinin hızlı, etkin, güvenilir ve ölçeklenebilir şekilde işlenmesini gerektiren telekomünikasyon, dijital reklamcılık, artırmalı satış sistemleri, e-ticaret, online oyunlar ve bilgi güvenliği alanlarında da kullanılabiliyor.

ClickHouse, coğrafi olarak dağıtılmış yüzlerce bileşenden oluşan sunucu sistemlerinin yanı sıra tek bir sunucu ve hatta sanal makinalarda da çalışabiliyor. ClickHouse geliştirme ekibinin başı olan Aleksey Milovidov, “ClickHouse’un sunduğu imkanlar, açık kaynak kod piyasasında bulunan hiç bir veritabanı yönetim sistemi tarafından sunulmuyor. Bu sistemin kaynak kodunu açmak, Yandex’in açık kod camiasına yaptığı en büyük katkılardan biri” diyor.

Yandex’in daha önce açık kaynaklı olarak dağıtıma sunduğu bazı uygulamalar arasında yük testi ve karşılaştırmalı performans analiz aracı Yandex.Tank, web sitesi geliştirmek için sunulan bir metodoloji olan BEM, bulut tabanlı uygulama geliştirme platformu Cocaine ve dağıtık veri depolama sistemi Elliptics bulunuyor.