Anasayfa Haber Denuvo Kopya Koruması Kırıldı

Denuvo Kopya Koruması Kırıldı

Son zamanlarda piyasaya sürülen büyük yapımların çoğunda kullanılan Denuvo koruması, bu defa tamamen kırılmışa benziyor.

Yıllar boyunca oyun piyasasında birçok farklı kopya koruma teknolojisi gördük. Kimisi çevrimdışı, kimisi çevrimiçi çalışan bu teknolojilerin çoğu eninde sonunda kırıldı. Fakat hiçbiri korsanları son yıllarda ortaya çıkan Denuvo kadar zorlamamıştı.

Denuvo aslında bir DRM’den daha çok korsanların oyunu kırmaya yönelik çabalarını engelleme üzerine kurulmuş, anti-temper olarak tanımlanan bir mekanizma.

Geçtiğimiz hafta Denuvo ile korunan FIFA 16, Turk DM mahlaslı bir kullanıcı tarafından baypas edilmişti. Kırılma olarak nitelendirilemeyen bu yöntemin diğer oyunlarda kullanılmasının mümkün olmaması, korsanların Denuvo’yu kırma çabalarının devam etmesi için önemli bir sebep.

Kopya Korumasının Aşılması

Görünen o ki bu çabalar, sonunda bir başka açığın daha bulunmasını sağlamış. Voksi mahlaslı bir kullanıcı, Steam’de yer alan bir açık sayesinde Denuvo korumalı oyunları ücretsiz bir biçimde oynamanın yöntemini keşfetmiş. Voksi’nin arkadaşı Royalgamer06’nın konu ile ilgili TorrentFreak’e yaptığı açıklama ise ilginç: “Denuvo’nun üstesinden gelmede kullandığı gizli yöntem bira idi, tonlarcası.”

Bulgar korsanın oyunları kırma konusunda tutkulu olduğunu belirten Royalgamer06, kendisi ile bir forumda tanıştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Voksi birkaç yıldır oyunları kırmakla uğraşıyordu. Onunla bir Rus forumunda tanıştık. İkimiz de “Steamworks fixed” diye adlandırılan ve korsanların Steam üzerinden çevrimiçi oynamasını mümkün kılan kırılmış oyunları yayınlıyorduk.”

“Bir şekilde kendisi bu açığı buldu. İlk başta kendisi bile buna inanamıyordu. Fakat birkaç testten sonra yöntem gerçekten de çalışıyordu. Çok heyecanlandı ve bunu yayınladı. Bunun üzerine bütün korsan topluluğu heyecanlandı ve bu Voksi’yi daha da motive etti.”

Voksi’nin keşfi gerçekten de büyüktü. Önce DOOM ve ardından da Rise of the Tomb Raider, Just Cause 3, Homefront: The Revolution, ABZU, INSIDE ve Total War WARHAMMER gibi büyük yapımlar kırıldı. Ve Royalgamer06’nın da belirttiği üzere bütün bunları mümkün kılan şey teknik olarak Denuvo’nun baypas edilmesi.

“Yöntem, DOOM Demo’sunun Denuvo aktivasyonu üzerine temellendirilmiş bir açıktan faydalanıyor. Voksi, her bir oyunun çalışması için farklı bellek yamaları hazırlamak zorunda kaldı. Fakat yöntem prensipte aynı idi. Sonuç olarak birçok korsan bu oyunları oynayıp bitirebildi.”

Voksi tarafından açıklanan istatistikler de bunu doğruluyor. Sadece hafta sonunda 650.000 kişi bu baypas metodunu kullanarak söz konusu oyunları oynamış. Görünüşe göre yöntem bir şekilde kendisine bilgi gönderiyor.

Denuvo’nun Cevabı

Öte yandan Denuvo da boş durmuyor. Korsanlar Denuvo’nun çöküşünü kutlarken firma Voksi’nin yöntemini yenilgiye uğratmayı başarıyor. Royalgamer06’nın belirttiği üzere Denuvo, söz konusu açığı yamalamış durumda: “DOOM demosundaki aktivasyonları devre dışı bırakmışlar. Bunu yapmaları üç gün sürdü. Anlaşılan Denuvo’dakiler hafta sonu çalışmıyor.”

Avusturyalı firma tam bu sorunu çözmüşken kara bulutlar tekrar ufukta gözükmeye başlıyor. Korsan sürümlerin gelişini önceden haber veren veritabanlarından birinde ortaya çıkan tek bir satır yazı, camianın önemli isimlerinden birinin inanılmaz bir gelişme kaydettiğinin sinyallerini veriyordu.

CPY ve CODEX’in işbirliği sonucu ortaya çıkan CONSPIR4CY isimli Scene grubu “Rise.Of.The.Tomb.Raider.READNFO-CONSPIR4CY” sürümünü duyuruyordu. Denuvo’yu baypas etmenin ötesine geçen ve son çıkan Tomb Raider oyununu içeren bu sürüm, korsanlar için adeta bir Kutsal Kase olarak nitelendiriliyor: Denuvo’nun gerçekten kırılmış hali.

Tahmin edileceği üzere 31 GB dosya boyutuna rağmen oyun şu anda dosya paylaşım sitelerinde üst sıralara yerleşmiş durumda. Son sürüme güncellenmiş olarak sunulan oyun aynı zamanda Baba Yaga: The Temple of the Witch, Cold Darkness Awakened ve Endurance Mode isimli DLC’leri de içeriyor.

Savaş Devam Ediyor

Öte yandan CONSPIR4CY (sloganı “Her zaman sınırlı, her daim silahlı”) her ne kadar korsan camiasında inanılmaz bir gelişmeye imza atmış olsa da Denuvo savaşı halen daha kazanılmış olmaktan çok uzak.

Şimdiye kadar sadece Tomb Raider kırılmış durumda ve oyun piyasaya çıktığı Ocak ayından beri altı ay boyunca hiçbir korsan sürümü olmadan satışta idi. Tabii ki CONSPIR4CY’nin de oyunu kırmak için ne kadar süredir Denuvo ile uğraştığı bilinmiyor. Yine de korsanlar Denuvo konusunda umutlu.

Royalgamer06’nın konu ile ilgili yorumları ise şu şekilde: “Kim bilir başka hangi Denuvo korumalı oyunlar kırılacak. Şu bir gerçek ki böyle giderse firmanın ünü zedelenecektir. Önce Voksi’nin bulduğu büyük açık ve şimdi de CONSPIR4CY’nin korumayı tamamen kırması. Görünüşe göre korsanı engellemenin bir yolu yok.”