Anasayfa Makale Sony Stamina Modu Nasıl Kullanılır?

Sony Stamina Modu Nasıl Kullanılır?

Sony Android telefonlarda şarj ömrünü uzatan tasarruf sağlayan Stamina moduna yakından bakıyoruz.

Sony, bir süre önce Marshmallow’da yeniden Stamina modunu aktif hale getirdi. Stamina, temelde telefonun bazı özelliklerini sınırlandırarak şarjdan tasarruf sağlıyor.

Bu videomuzda Sony telefonlarda kolayca etkinleştirebileceğiniz bu ek tasarruf özelliğini sizlerle paylaşıyoruz.

sony-staminaStamina modunu aktif etmek için telefondan “Ayarlar” > “Pil” yolunu izleyin. Burada karşınıza öncelikle “pil seviyesi ve tahmini pil süresi” bölümü geliyor. En tepedeki grafikte, o anki şarj seviyesiyle kaç saatlik kullanım sunulacağı belirtiliyor.

sony-stamina1

Ancak buradaki değerler minimum şartlarda ölçülmüş ve dolayısıyla çoğu durumda burada belirtilenler geçerli olmuyor. Ayrıca bu kısımda şema üzerine tıklarsanız pili en çok kullanan uygulamaları da görüntüleyebilirsiniz.

İki farklı Stamina modu var, bunlar:

Stamina: Telefonun bazı özelliklerini devre dışı bırakır.
Ultra Stamina: Telefonun birçok özelliğini devre dışı bırakır.

sony-stamina2

Stamina, varsayılan olarak şarj seviyesi %15’e düştüğünde devreye giriyor. Ancak sağdaki simgeye tıkladığınızda seviyeyi kendiniz de belirleyebilirsiniz. Yani Stamina’nın istediğiniz pil seviyesinde otomatik olarak devreye girmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun haricinde her zaman açık ve hiçbir zaman gibi seçenekler de var. Böylece Stamina’nın her zaman devrede kalmasını ayarlayabilir ya da hiçbir zaman aktif olmamasını sağlayabilirsiniz.

sony-stamina3

Ultra Stamina’yı ultra güç tasarrufu şeklinde de düşünebilirsiniz. Bu modu aktif ettiğinizde telefonda yalnızca temel işlevleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Ultra Stamina’da telefon, kayıtlar, mesajlaşma, kamera, albüm, takvim, saat, hesap makinesi, fm radyo, ayarlar ve müzik uygulamalarına erişebilirsiniz.

sony-stamina4Bu modu etkinleştirdiğinizde kısa bir süre beklemeniz gerekiyor. Akabinde karşınıza az önce bahsettiğimiz uygulamaların simgeleri açılıyor ve bunlar haricinde farklı görevlere erişemiyorsunuz. Elbette görsel kısımda da önemli düzenlemeler meydana geliyor. Örneğin duvar kağıdı hareketsiz, düz bir resim oluyor.

Batarya durumuna göre bu özellikleri etkinleştirmek ya da etkinleştirmemek sizin elinizde.

Diğer Telefonlarda Ne Yapmalı?

Elbette Sony olmayan Android telefonlarda da batarya ömrünü uzatacak ayarlar ve otomatik devreye giren uygulamalar mevcut.

Android işletim sisteminde dahili bir şarj tasarruf uygulaması bulunuyor. Sistemde gömülü olarak gelen bu uygulama, batarya azaldığında otomatik olarak devreye giriyor. Ekran parlaklığını azaltan ve bazı özellikleri devre dışı bırakan sistem, telefonu daha uzun süre kullanmanızı sağlıyor. Farklı telefonlarda bu özellikleri ayarlar içerisinden kontrol edebilirsiniz.