Anasayfa Haber PCI Express 4.0 Detayları Belli Oldu

PCI Express 4.0 Detayları Belli Oldu

PCI-Express 4.0, veri transfer hızını ikiye katladığı gibi, güç aktarımını da dört katına çıkarıyor.

Intel, AMD, NVIDIA ve Qualcomm gibi dev isimlerin yer aldığı PCI-SIG grubu, PCI Express 4.0 üzerinde çalışmaya devam ediyor. Yıllar önce, PCI Express 3.0’ın çıkışı çok büyük bir etki yaratmış ve anakart üreticileri fikir ayrılıklarına düşmüşlerdi. Benzer bir durum tekrar yaşanır mı, bilinmiyor. Ama PCI Express 4.0’ın ilk detayları ortaya çıkmaya başladı.

Söylentilere göre bu arabirim, PCI Express 3.0’a oranla dört kat daha fazla güç aktarabilecek. Ayrıca veri transferi konusunda da iki kata kadar artış bekleniyor. Yani aslına bakılırsa PCI Express 3.0’da karşılaşılan darboğaz sorunları 4.0 ile tarihe karışacak.

PCI-Express-4.0

PCIe 4.0 hat başına bant genişliğini iki kat artırıyor ve 2 GB seviyesine kadar çıkarıyor. Bununla birlikte saniyede transfer edilen veri miktarı da tam olarak iki katına yükseliyor. Yani bu da teoride 16 Gigabit transfer hızına denk geliyor.

PCI Express’in dördüncü sürümü, pratikte bize sanal ve artırılmış gerçeklik konusunda fayda sağlayacak. Çünkü bu teknolojileri destekleyen grafik kartları çok daha yüksek bant genişliği istiyor ve dolayısıyla PCIe 4.0 bu ihtiyaçları karşılayacak.

PCI-Express-4.0-1
PCI-Express sürümlerine göre teknik detaylar.

Elbette veri transferinin yanı sıra işin bir de güç aktarım tarafı var. PCI Express 3.0’daki 75 Watt güç sınırı 300 Watt’a çıkacak. Böylece yeni nesil ekran kartlarında bile ekstra güç bağlantısına ihtiyaç duyulmayacak. Bir grafik kartı yalnızca 4.0 yuvasına bağlandığında güç ihtiyacı karşılanmış olacak.

Şu an beta aşamasında olan PCIe 4.0 için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hatta yıl sonunda final sürümünün de hazır olması bekleniyor. Elbette bu aşamadan sonra iş üreticilere kalıyor. Gelecek yıl başından itibaren PCI Express 4.0 ile donatılmış anakartların piyasaya çıkması bekleniyor.