Anasayfa Video Laptop Ekran Değişimi Rehberi

Laptop Ekran Değişimi Rehberi

Dizüstü bilgisayarınızın bozulan ekranını kolayca değiştirip cihazı kullanmaya devam edin.

Laptop’ların en sık hasar alan bileşenlerinden biri de ekranları oluyor. Bu hasar bazen düşme, bazen yanlışlıkla üstüne basma veya bazen de sıvı teması nedeni ile oluşabiliyor. Peki bozulan bir laptop ekranını değiştirmek mümkün mü ? Mümkün ise bu işlem nasıl gerçekleştiriliyor ?

Öncelikle dizüstü bilgisayar ekranlarının da belli bir standarta göre üretildiğini belirtelim. Bu bağlamda günümüzde artık birçok 15.6″ laptop paneli, çoğu laptop modeli ile uyumlu. Yine eskiden kullanılan LVDS tipi bağlantı günümüzde artık yerini eDP diye adlandırılan daha gündel Embedded DisplayPort teknolojisine bırakmış durumda. Bu sayede tek kablo ile dizüstü ekranı hem görüntü sinyalini hem de enerjiyi alabiliyor.

Bu durumda tek yapmanız gereken cihazın panelini kaplayan plastik çerçeveyi sökmek, panel vidalarını çıkarmak, eDP kablosunu sökmek ve yeni paneli takıp kabloları tekrar eski yerine takmak kalıyor. Artık yeni paneliniz sorunsuz çalışıyor.

Daha Kaliteli Panel

Bu yöntem ile TN panele sahip dizüstü bilgisayarınızı IPS panelli de yapabilirsiniz. TN panel, görüş açısı dar olan panel tipi. IPS ise her açıdan görülebilen bir panel. Özellikle arkadaşlarınızla film izlemek istiyorsanız IPS panel tercih etmenizde fayda var.

Bir başka nokta da yüksek tazeleme hızı. Artık 60 Hz yerine 75 Hz’e geçmek istiyorsanız ve dizüstü bilgisayarınızdaki eDP standardı da buna uygunsa 75 Hz bir panele de yükseltme yapabilirsiniz. Bu sayede dizüstü bilgisayarınızda oyun oynamak daha keyifli bir hale gelebilir.

Uygun Panel

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bugün artık çoğu panel çoğu dizüstü PC ile uyumlu. Lakin yine de emin olmak için dizüstü modelinizle birlikte panel araması yapabilirsiniz. Örneğin biz burada Acer 5750G model dizüstü bilgisayarın panelini değiştirdik. Eski panel LG üretimi idi. Yeni panel ise AU Optronics üretimi. Burada önemli olan markadan ziyade teknik özellikler ve uyum. Zira çoğu üretici farklı tip panel kullanıyor. Acer, ASUS, Gigabyte, MSI gibi firmalar bir panel üreticisi değil. Bu bağlamda sizin dizüstü bilgisayarınız da benzer şekilde Samsung, LG, AU Optronics ya da Chimei panel kullanıyor olabilir.

Satın alırken bir başka dikkat etmeniz gereken nokta da garanti. Daha yeni aldığınız panelin kısa sürede bozulmasını ya da bozulunca ortada kalmayı istemezsiniz. Bu bağlamda 20 TL daha fazla verip garantili panelleri almanızda fayda var. Zira bu paneller üreticiler tarafından satılmıyor. Üçüncü parti firmalardan aldığınızdan dolayı, aldığınız ürünün en az bir yıl garantisi olmasına dikkat edin.

Paneliniz sağ salim elinize ulaştıysa montaja başlayabiliriz!

 

Laptop ekran kartı değişimi rehberi sorulmuş, daha önce yapmıştık: Laptop ekran kartı değişim rehberi…