Anasayfa Makale FAT32, exFAT Ve NTFS Arasındaki Farklar Nelerdir?

FAT32, exFAT Ve NTFS Arasındaki Farklar Nelerdir?

USB belleğinizi hangi dosya formatında kullanmalısınız ve bu neden önemli, bu sorunun cevabını veriyoruz.

USB bellekleri sık kullanan bir kullanıcı, büyük olasılıkla FAT32, exFAT ve NTFS terimlerine aşinadır. Özellikle USB belleğinizi formatladığınız zaman size belleğinizi hangi formatta kullanmak istediğiniz sorulur. En sık görülen üç format ise FAT32, exFAT ve NTFS’dir. Bu yazımızda bu formatlar arasındaki farkları ve her bir formatın avantajlarını ve dezavantajlarını sıralıyoruz.

FAT32

Listemizdeki formatlar arasında en eskisi olan FAT32, çoğu USB belleğin varsayılan formatıdır. FAT32’nin yaşına rağmen USB belleklerde varsayılan olmasının sebebi ise neredeyse bütün platformlarda çalışmasıdır. FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.

FAT32’nin en önemli dezavantajı ise tekil dosyalar için boyut sınırının olması. FAT32 formatına sahip USB belleklere 4 GB’tan büyük bir bir dosya atamazsınız. Özellikle video kalitesinin ve buna bağlı olarak video boyutlarının arttığı bugünlerde, video dosyaları genellikle 4 GB üzeri boyutlara sahip oluyor. Ancak USB belleğinizi ufak dosyaları yanınızda taşımak için kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu boyut sınırlamasından etkilenmeyeceksiniz.

exFAT

Microsoft’un, FAT32’nin yerini alsın diye tasarladığı güncellenmiş format olan exFAT, Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu. 16 exabyte dosya transfer sınırına sahip olan bu format, FAT32’nin en büyük sorununu da ortadan kaldırdı. Bir Microsoft teknolojisi olmasına rağmen exFAT, Apple tarafından lisanslandı ve aktif bir şekilde Mac sistemler tarafından destekleniyor.

exFAT’ın iki önemli eksiği var. İlki, günlük özelliğinin olmaması. Bu özellik normalde diskteki dosyalara yapılan değişiklikleri, değişiklik yapılmadan önce bir günlüğe kaydediyor. Bu sayede elimizde dosyaların doğruluğunu kontrol edebileceğimiz bir kayıt bulunuyor. Ancak exFAT bu özelliğe sahip değil.

Bir diğer önemli eksiklik ise Apple kullanıcılarını ilgilendiriyor. Ne yazık ki exFAT formatı, Apple’ın Time Machine yedekleme yazılımı ile kullanılamıyor.

NTFS

New Technology File System veya kısa adıyla NTFS, Microsoft’un geliştirdiği en yeni depolama formatı ve günümüzde kullanılan bütün sabit disk ve SSD’ler için varsayılan format. Windows işletim sistemleri sadece NTFS formatlı disklere kurulabiliyor.

NTFS’in sabit diskler için varsayılan olmasının sebebi, bir işletim sisteminin ihtiyaç duyduğu çoğu özelliğe sahip olması. exFAT’ta eksikliği görülen günlüğe kaydetme özelliği NTFS’de yer alıyor. Üstelik NTFS formatı, FAT32 gibi düşük dosya boyut sınırına sahip değil. Ayrıca dosya sıkıştırma, uzun dosya isimleri kullanabilme gibi özellikler, NTFS’yi vazgeçilmez kılıyor.

Elbette NTFS kusursuz değil ve bu noktada en belirgin kusur Apple tarafında ortaya çıkıyor. NTFS formatlı diskler Mac sistemler tarafından okunabiliyor, ancak bu sistemler NTFS disklere dosya yazamıyor. Eğer USB belleğiniz Mac ve Windows sistemler arasında sıkça yolculuk ediyorsa, NTFS formatı size uygun olmayabilir.

Öte yandan sadece Windows platformunu kullanıyorsanız ve dosya boyutu sınırlarına takılmak istemiyorsanız, gönül rahatlığıyla NTFS formatını kullanabilirsiniz. Eğer belleğinizi Mac sistemlerde kullanacaksanız, exFAT sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.