Anasayfa Makale iOS 10’un 10 Yeni Özelliği

iOS 10’un 10 Yeni Özelliği

Apple’ın en yeni iOS sürümünün en önemli 10 özelliğini bu yazıda derledik.

Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 10, geçtiğimiz Salı gününden itibaren uyumlu iPhone, iPad ve iPod Touch modellerine dağıtılmaya başlandı. iOS 10’un en yeni sürümü, pek çok uygulama için yeni özellikler sunuyor.

Mesajlar

ios-10-mesajlarApple’ın dahili mesajlaşma uygulaması Mesajlar, iOS 10 ile birlikte yeni özelliklere kavuştu. Artık karşınızdakilere sticker’lar, animasyonlar ve daha büyük emoji’ler gönderebilirsiniz. Ayrıca gelen mesajlara, Tapback adı verilern Facebook’un beğeni sistemi gibi çalışan geri dönüşler yapabilirsiniz. Son olarak “emojileştirme” özelliği ile Mesajlar uygulaması yazdığınız mesajı tanıyor ve her kelimeyi, uygun emoji ile değiştirmenize olanak sağlıyor.

Bildirimler

iOS 10 ile birlikte cihazınıza gelen bildirimler ile kurabildiğiniz etkileşimler artırılmış. Artık bildirimlere tıklayarak cihazınıza gelen fotoğrafları ve vidoları anında görebilir veya gelen mesajları doğrudan yanıtlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bildirime tıklayıp uygulamayı açmak veya 3D touch ile bildirimin ön izlemesini açmak olacaktır.

Bildirim ekranını tek seferde temizleme seçeneği de nihayet iOS sistemine geldi. Temizleme butonuna 3D touch ile basarak tüm bildirim ekranını temizleyebilirsiniz. Bildirimleri tek tek temizleme seçeneği halen mevcut ve gelen e-postaları bildirim ekranından doğrudan silebilirsiniz.

Kilit Ekranı

Kilit ekranı da kullanımı kolaylaştırılan iOS özelliklerinden biri. Artık ekranı sağa kaydırarak widget paneline ulaşılabiliyor. Aynı özellik ana ekran için de geçerli ve Siri önerileri sayfası widget paneli ile değiştirilmiş. Ayrıca artık telefonunuzu elinize aldığında ekranın otomatik olarak aydınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Stok uygulamalar

Geçmiş iOS sürümlerinde silinemeyen stok Apple uygulamaları, yeni iOS sürümü ile artık kısıtlı da olsa silinebiliyor. Diğer uygulamaları sildiğiniz gibi stok uygulamaları da silebiliyorsunuz. Ancak bu uygulamalara ait veriler tam olarak cihazınızdan silinmiyor. Yine de ana ekranında uygulama kalabalığı görmek istemeyen kullanıcılar için sevindirici bir gelişme.

Denetim Merkezi

denetim-merkeziYeni denetim merkezinde artık iki panel mevcut. İlk panel, önceki iOS sürümlerinden tanıdığımız hızlı kontrol seçeneklerine sahip. Ancak müzik kontrolleri yeni panele taşınmış. Yeni müzik kontrolleri, oynatılan medyanın hangi uygulama içinde yer aldığını gösteriyor. İkinci panele geçiş yapmak içinse ekranı sağa kaydırmanız gerekiyor.

3D Touch

3d-touchiOS 10 ile birlikte 3D touch destekli cihazların yetenekleri artırılmış. Artık daha fazla Apple uygulaması 3D touch desteğine sahip. Örneğin takvim uygulamasına 3D touch ile bastığınızda takvim widget’ı açılıyor.

Denetim merkezinin alt kısmında yer alan araç tuşları da artık 3D touch destekli. Bu sayede el fenerini açtığınızda ışık gücünü değiştirebilirsiniz.

Apple Fotoğraflar

apple-fotograflarApple’ın yeni Fotoğraflar uygulaması, Google’ın rakip uygulamasından tanıdığımız bazı yeni özelliklere kavuştu. Yüz, ortam ve nesne tanıması, ayrıca mekan, aktivite ve kişilere özel akıllı gruplandırma gibi yeni özellikler Memories adlı yeni bir servis altında toplanmış. Ayrıca iOS 10, tüm bu özellikleri kendi içinde işleyebiliyor.

Apple Haritalar

Apple’ın harita konusunda Google’ı yakalamaya çalışma macerası devam ediyor. Yeni Haritalar uygulaması, trafik hakkında bilgi veriyor, kestirme yollar sunuyor ve yakın çevredeki mekanlara dair önerilerde bulunuyor.

Ayrıca kozmetik olarak yeni Haritalar uygulaması daha sade ve düzenli görünüyor. Arama bölmesi, hızlı yol tarifi seçeneği ile birlikte artık ekranın merkezinde yer alıyor.

Apple Müzik

apple-muzikApple’ın müzik servisi, kullanıcı dostu olmamakla suçlanıyordu. iOS 10 ile birlikte Apple, kullanıcı deneyimini kolaylaştırmaya çalışmış.

Kullanıcılar kütüphanelerindeki müziklere artık daha kolay ulaşabiliyor ve kütüphaneyi düzenlemek kolaylaştırılmış. Ayrıca sadece indirilmiş müzikleri listeleyen yeni bir menü eklenmiş.

Yeni oynatma listeleri oluşturulduğunda, hangi şarkıları kütüphaneye ekleneceği ve cihazlar arası senkronizasyonda hangi şarkıların aktarılacağını da artık kullanıcılar belirleyebiliyor.

Siri

siriiOS 10 ile birlikte Siri neredeyse bütün uygulamalarda kullanılabilme potansiyeline kavuştu. Geliştiriciler artık kolaylıkla Siri’nin konuşma özelliğini ve yapay zekasını kendi uygulamalarına entegre edebilecek.

Siri ayrıca QuickType’a da entegre edilmiş. Bu sayede mesajlaşma esnasında kullanıcı geçmişini ve Siri destekli uygulama verilerini kullanarak daha yaratıcı kelime önerilerinde bulunabilecek.