Anasayfa Haber Çin’in İlk Uzay İstasyonu Dünya’ya Düşecek!

Çin’in İlk Uzay İstasyonu Dünya’ya Düşecek!

Çin tarafından fırlatılan ilk uzay istasyonunun hasar gördüğü ve kontrolsüz olarak düşeceği bildirildi.

Çin tarafından Dünya yörüngesinde kurulan ilk uzay istasyonu olan Tiangong-1, kontrolden çıkarak düşmeye başladı. Çinli kaynaklar tarafından da onaylanan olayın sebebi bilinmiyor. Ancak istasyonun modüllerinden birinde hasar olduğu ve bu sebeple kontrolden çıktığı iddia ediliyor.

Çin’in uzay çalışmalarının bir parçası olarak kurulan Tiangong-1, üç senedir yörüngedeydi. Çin, çok yakında Tiangong-2 istasyonunu kurmaya hazırlanıyor. Ancak ilk istasyonun da kullanımına devam edilmesi düşünülüyordu.

Tiangong-1’in neden kontrolden çıktığı konusunda kesin bir bilgi yok. Çin’in istasyonla iletişimi kaybettiği, bu yüzden de yörünge düzeltmesi yapamadığı belirtiliyor. Bu yüzden de istasyonun kontrolsüz bir şekilde atmosfere girerek parçalanması söz konusu.

Daha da kötüsü, istasyonun ne zaman ve nerede atmosfere gireceği de bilinmiyor. Bu yüzden tam olarak hangi bölgeye düşeceğini hesaplamak imkansız. Uzmanlar istasyonun 100 kiloluk parçalara bölünebileceğini tahmin ediyorlar. Bu büyüklükte bir parçanın bir yerleşim bölgesine düşmesi can kaybına bile yol açabilir.