Anasayfa Makale Skylake İşlemcili MacBook Modelleri Hakkında Her Şey

Skylake İşlemcili MacBook Modelleri Hakkında Her Şey

Skylake işlemcili yeni MacBook modelleri tüketiciye ne yenilikler getiriyor?

Apple’ın Ekim ayının sonlarına doğru Skylake işlemcili yeni Macbook modellerini tanıtması bekleniyor. Söylentiler, yeni Macbook modellerinin daha hafif, ince ve hızlı olacağı yönünde.

OLED şeritten USB-C desteğine, yeni Macbook modelleri ile ilgili beklenen ve söylenen yenilikleri bu yazımızda listeledik.

OLED Klavye Şeridi

Konsept tasarım.
Konsept tasarım.

OLED dokunmatik fonksiyon şeridinin, klasik fonksiyon tuşlarının yerine gelmesi, yeni Macbook Pro modeli için beklenen en büyük yeniliklerden biri. “Touch Bar” ve “Control Strip” terimleri için yapılan marka tescil başvuruları yakın geçmişte AppleInsider tarafından keşfedildi.

OLED şeridin duruma özel dokunmatik komutlar içermesi bekleniyor. iTunes için playback seçenekleri veya metin editörleri için kopyala/yapıştır kısayolları, şeritte yer alması beklenen özellikler. Şeridin duruma özel değişken yapısı, şeridin yazılım güncellemeleri ile yeni özellikler kazanmasının da önünü açabilir.

macOS Sierra kodları, teorileri destekliyor.
macOS Sierra kodları, teorileri destekliyor.

Intel Skylake İşlemci

Çoğu kaynak yeni Macbook modellerinde Skylake işlemcilerin kullanılacağını öngörüyor. Ancak bazı dizüstü üreticilerinin yayınladığı raporlar, Macbook Pro uyumlu Kaby Lake işlemcilerin de kullanıma hazır olduğunu ortaya çıkardı.

Güncel Macbook modelleri Intel Broadwell işlemci mimarisini kullanıyor. Broadwell mimarisinden Skylake mimarisine geçiş, Macbook modellerinde ciddi bir performans artışına sebep olacaktır. Yeni Macbook modellerinde kullanılması beklenen Skylake işlemcilerin, %10 ile %20 arası performans artışı ve %30’a varan pil ömrü artışı sağlaması bekleniyor.

Skylake işlemciler ayrıca WiGig ve WiDi gibi kısa mesafeli yüksek hızlı veri transfer ve kablosuz şarj teknolojilerini de destekliyor. Ancak bu özelliklerin desteklenmesi, yeni Macbook modellerinde bu özellikleri kesinlikle göreceğimiz anlamına gelmiyor.

Dış Görünüm

Macbook modellerinin ekran boyutlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Yine 13 ve 15 inçlik Retina ekranlı Macbook modelleri göreceğiz. Ayrıca yeni Macbook Pro modellerinin optik disk yuvasını kaldırması ve bu sayede daha ince olması bekleniyor.

macbook-konsept
Konsept tasarım.

Bir başka söylenti ise Touch ID teknolojisini yeni Macbook Pro modellerinde göreceğimize işaret ediyor. Apple’ın bu teknolojiyi OLED şeritli Pro modellerinde test ettiği iddia ediliyor.

Macbook Pro üzerinde yerleştirilen bir parmak izi okuyucusu hızlı bir şekilde giriş yapmaya veya iPhone gereksinimi olmadan Apple Pay kullanmaya olanak sağlayacaktır.

Apple’ın ayrıca 12 inçlik Macbook modelindeki altın ve uzay grisi renklerini yeni Macbook Pro modellerine taşıyacağı tahmin ediliyor.

USB-C

Macbook Pro modellerinin uzun süredir ciddi bir yükseltme almaması, Apple’ı veri transferi teknolojileri klasmanında biraz geride bıraktı. Ancak yeni Pro modeli ile bu sorunların giderilmesi, Thunderbolt 3 ve USB 3.1 Type C bağlantılarının cihaza eklenmesi bekleniyor.

Yeni Macbook Pro’ya ait olduğu iddia edilen bazı fotoğraflar, yeni modellerde her yanda iki tane olmak üzere, toplamda 4 tane bağlantı portu olduğunu gösteriyor. Eğer sızan görsel doğruysa, USB-C teknolojisi, Thunderbolt 3 bağlantısı ile nihayet Macbook Pro modellerinde yer alacak demektir. Sızan fotoğraflar ayrıca klasik şarj portunun ortadan kalktığını gösteriyor.

İç Donanım

Geçtiğimiz haftalarda macOS Sierra beta kodlarında keşfedilen bazı satırlar, yeni Macbook Pro modellerinde 10Gbps USB 3.1 Gen 2 teknolojisini göreceğimizi işaret ediyor. Bu özellik büyük ihtimalle Thunderbolt 3 aracılığıyla gelecektir. Thunderbolt 3 hem Gen 2 desteğine sahip, hem de 40Gbps’e varan hızlar sunabiliyor.

Daha pahalı Pro modellerinin AMD’nin Polaris GPU’larını kullanacağı tahmin ediliyor. Çeşitli kaynaklara göre Apple’ın Polaris’i tercih etmesinin sebebi, GPU’ların ince ve verimli olması. Yeni Macbook kasalarının daha ince olacağını göz önüne alırsak, bu tercih kulağa gayet mantıklı geliyor.

Fiyat ve Çıkış Tarihi

Apple’ın yeni nesil Macbook modellerini 27 Ekim’de tanıtması bekleniyor. Ancak fiyatlarda ciddi bir artış yaşanmayacağı tahmin ediliyor.