Anasayfa Video Corsair K70 RGB Rapidfire İncelemesi

Corsair K70 RGB Rapidfire İncelemesi

Corsair’in RGB aydınlatmalı mekanik klavyesi K70 Rapidfire’ı inceliyoruz.

Tüm tuşları istediğiniz renk efektiyle ve atayacağınız makrolarla tamamen özelleştirilebilir olan bu alüminyum gövdeli mekanik klavye aynı zamanda hızlı tepki süresi ve dayanıklılığıyla da ön plana çıkıyor. Bizim incelediğimiz model İngilizce ama ülkemizde Türkçe sürümünün de satılacağını belirtelim.

436mm uzunluk, 165mm yükseklik ve 38mm derinliğe sahip K70, aynı zamanda 1 kilo 200 gram ağırlığıyla masanıza daha iyi tutunabilmesi için tipik masaüstü klavyelerden daha ağır üretilmiş.

Bunun yanı sıra tamamen aluminyum gövdeye, Cherry MX Speed mekanik tuşlara, örgülü kabloya, çıkarılabilir bilek desteğine ve çeşitli yükseltme seçeneklerine de sahip.

Eğer şimdiye kadar mekanik klavyeyi ilk defa duyuyorsanız ve klavyenize 30-40 liradan fazla ödemediyseniz mekanik klavye kullanmadığınızdan emin olabilirsiniz. Günümüzde üretiminin kolaylığı ve düşük maliyeti sebebiyle klavyelerde yaygın olarak kullanılan tuş mekanizması Rubber Dome Switch diye adlandırılan plastik anahtarlı sistemdir. 15 liraya aldığınız en ucuz klavyede de bu vardır, 200 liralık mekanik olmayan oyuncu klavyesinde de. O sebeple klavyeye ciddi bir yatırım yapmak istiyorsanız mekanik klavyelere yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Plastik anahtara göre pek çok konuda üstünlük sunan mekanik anahtarlar tuşarın altına bireysel olarak her biri birbirinden bağımsız şekilde yerleştirilmişlerdir. Daha tatmin edici bir basılma geri bildirimi ve tok bir ses sunarken aynı zamanda daha uzun ömürlüdür.

Cherry MX Anahtarlar

Corsair bu klavyede Cherry MX Speed anahtarları tercih etmiş. Basmak için 45 centinewton güç uygulamak gerekiyor. Bu anahtar 1.2 mm’de basım komutunu iletmek üzere tasarlanmış, yani oldukça hassaslar. Bu anahtarların ayrıca 50 milyon basım ömrüne sahip olduğunu belirtelim.

Eğer tipik plastik anahtarlı klavyelerden gelen bir kullanıcıysanız sizi rahatsız etme olasılığı en yüksek olan şey tuşların algılanması için onlara ne kadar az basmanız gerektiği olacaktır. Tuş aşağıya doğru 3.4 mm kadar gidebiliyor fakat bastığınızın algılanması için 1.2mm aşağı gitmesi yeterli ve tipik plastik tuşlara nispeten daha az güç uygulamak gerekiyor. Bu derece aşırı hassas tuşlar sebebiyle alışkın olmayanlar neredeyse  parmağını bir tuşun üzerinde beklettiğinde dahi istemsizce basabiliyor.

K70 bağlantı noktasında ikiye ayrılan bir USB kablosuyla geliyor. Eğer USB 2.0 kullanıyorsanız bu iki kabloyu da takmanız gerekiyor, eğer USB 3.0 kullanıyorsanız üzerinde klavye simgesi olan kabloyu takmanız yeterli. Diğer USB kablosu klavye üzerindeki USB portuna da güç sağlıyor. Buraya kablosuz fare ya da kulaklıklarınızı takabiliyorsunuz.

Ayarlanabilir Gecikme Süresi

Corsair bu klavyede farklı gecikme süreleri belirlemenize izin vermiş. Bunu kablonun çıktığı noktanın hemen yanındaki anahtarla ayarlamak mümkün. Anhtar üzerinde gördüğünüz sayılar milisaniye cinsinden gecikme sürelerine tekabül ediyor.
Klavyenin sağ üst köşesinde bulunan ve yine alüminyumdan üretilen ses seviyesi tekeri gerçekten çok hoş bir eklenti, bunun hemen altında konumlandırılan multimedya kontrol tuşlarını da görebiliyoruz. Caps Lock, NumLock ve Scroll lock bildirim ışıklarının seviyeleri oldukça iyi ayarlanmış ve farkedilmeleri çok kolay. Onların hemen solunda Windows tuşu kilidi ve 3 kademeli aydınlatma parlaklık seviyesi tuşu bulunuyor.

Corsair kutuya ek olarak FPS ve MOBA oyuncuları için özel, pürüzlü tuş başlıkları eklemeyi de ihmal etmemiş. Tuşları özel tuş çıkarma aparatı ile kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz.
K70 RGB Rapid Fire’ın oyuncuları ilgilendiren bir başka özelliği de anti-ghosting. Ghosting denen problem klavyede aynı anda birden çok tuşa bastığınızda bazılarının algılanmaması ya da basmadığınız tuşların basılmış gibi algılanmasıdır. Oynadığınız oyunda sürekli çok sayıda tuşa basmanız gerekiyorsa bu problemle karşılaşmış olabilirsiniz. Corsair, klavyede kullandığı kontrolcü ile bu sorunun %100 önüne geçtiğini belirtiyor.

Klavyenin ilk göze çarpan özelliği takdir edersiniz ki göz dolduran muhteşem aydınlatması. Her tuş, bireysel olarak tam 16.7 milyon farklı renge sahip olabiliyor. Varsayılan olarak gelen bu animasyon dikkat dağıtıcı gelirse ya da tam tarzınız değilse bile dert edecek bir şey yok. Çünkü Corsair’in sitesinden indirebileceğiniz ya da kutudan gelen CD’den yükleyebileceğiniz Corsair Utility Engine ile K70 Rapid Fire’ın gelişmiş özelliklerine ve ileri düzey renklendirme ayarlarına erişebiliyorsunuz.

Corsair Utility Engine

Corsair Utility Engine size tarzınızı yansıtmanız için aydınlatma konusunda zengin seçenekler sunuyor. Hazır animasyon  şablonlarından bir tanesini seçip, onları özelleştirebileceğiniz gibi, internetten indirebileceğiniz diğer kullanıcıların paylaştığı aydınlatma profillerini de yükleyebiliyorsunuz. Bunlar arasında gerçekten başarılı profiller bulunuyor. Hatta siz de bir adım ileri gidip sıfırdan kendi profillerinizi oluşturup, internette paylaşabilirsiniz.

Makrolar için bir nevi kısayol tuşları diyebiliriz. Yazılımsal olarak birçok tuşun görevini tek tuşa atamanızı sağlayan fonksiyondur. Online oyunlarda oldukça aranan bu özellik Corsair Utility Engine ile kolay ve detaylı olarak yapılabiliyor.

Actions sekmesine gelip sağdaki + butonuna basarak yeni bir makro profili oluşturuyoruz ve record tuşuna basarak kısaltmak istediğimiz tuş kombinasyonumuzu giriyoruz ve stop recording diyoruz. Gördüğünüz gibi girdiğimiz bütün tuşlar ve aralardaki bekleme süreleri dahi kaydedildi. Şimdi bu kombinasyonu atamak için yukardan bir tuş seçipi örneğin H, “Save” butonuna tıklıyoruz ve makro profilimiz kaydedildi. Bundan sonra ne zaman H tuşuna bassak kaydettiğimiz tuş kombinasyonu uygulanacak.

Ucuz ve oyunlarda vasat performans veren klavyenizden sıkıldıysanız ve aydınlatmalı, şık kasanıza eşlik eden bir ürün istiyorsanız 680 TL fiyatı ile üst segmentte yer alan K70 RGB RAPIDFIRE, tam size göre bir ürün.