Anasayfa Haber Valve, VR Kullanıcılarına 10K Video Sunmaya Hazırlanıyor

Valve, VR Kullanıcılarına 10K Video Sunmaya Hazırlanıyor

Valve, Steam üzerinden 360 derece VR videoları, 10K olarak yayınlayacak.

Yeni yapılan Steam Dev Days etkinliğinde, Valve’ın sanal gerçeklik konusunda atmaya hazırlandığı yeni bir adım daha gündeme getirildi. Steam üzerinden VR kullanıcılarına daha fazla oyunun yanı sıra video içerik de ulaştırmayı hedefleyen şirket, bunun için yeni bir teknoloji geliştiriyor.

Pixvana ve Akamai ile ortak çalışarak oluşturulacak video stream servisi üzerinden, kullanıcılara 10K çözünürlükte 360 derece VR videolar izletilmesi planlanıyor. Tabii normalde bunun için gerekecek internet hızı çok yüksek olacaktır. Çoğu Steam kullanıcısının bu tür bir hıza ulaşması mümkün değil.

Zaten Valve tarafından geliştirilen yeni teknoloji de bu soruna çözüm getiriyor. Field of View Adaptive Streaming adı verilen bu yeni teknoloji, aslında NVIDIA tarafından kullanılan Multi-Res Shading teknolojisine çok benziyor. Valve bu teknoloji sayesinde sadece görüş açısı içinde kalan görüntüyü yüksek çözünürlüklü olarak gösterecek.

fovadstream

Kullanıcının o an bakmadığı alanlardaki video görüntüsünü oluşturan veri paketleri kaynaktan indirilmeyecek. Bu paketler zaten o an kullanılmadığından, aktarılan veri miktarında tasarruf sağlanacak. Valve mühendisleri bu teknoloji sayesinde 1080p görüntü stream etmek için kullanılan bir bağlantının, rahatlıkla 10K VR görüntü aktarmak için yeteceğini hesaplıyorlar.