Anasayfa Haber Danimarkalı Robot, Hastane Enfeksiyonlarıyla Savaşacak

Danimarkalı Robot, Hastane Enfeksiyonlarıyla Savaşacak

Blue Ocean Robotics tarafından geliştirilen yeni robot, hastaneleri hızlı dezenfekte etmek için tasarlanıyor.

Hastaneler insanların şifa bulmak için gittiği yerler. Tabii bu yüzden de devamlı dezenfekte edilmesi gereken mekanlar. Ne var ki dezenfektasyon işlemi halen eski yöntemlerle yapılıyor ve bu yüzden çok kolay aksıyor.

Bu aksaklığın sonucunda hastane enfeksiyonları denen komplikasyonlar yüzünden her yıl çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Sırf Amerika Birleşik Devletleri’nde 2011 yılında kayıtlara geçen 722,000 adet vaka var ve bunların 75,000 tanesi ölümle sonuçlanmış.

Blue Ocean Robotics bu konuya çözüm getirmek için çalışıyor. Danimarkalı şirketin geliştirdiği yeni robot, hastaneleri dezenfekte etmek için morötesi ışın lambaları kullanıyor. Morötesi radyasyon kısa sürede mikrop ve bakteri gibi basit organizmaların DNA sarmallarını kırarak onları öldürüyor.

Gıda ve sağlık sektöründe zaten kullanılan bu yöntemin bir robota entegre edilmesiyle, hastane gibi büyük ve karmaşık yapıların dezenfektasyon işlemi çok daha hızlı ve eksiksiz yapılabilecek. Bu da her yıl dünya çapında milyonlarca insanın hayatının kurtulması anlamına gelecek.