Anasayfa Makale iPhone 7 Alırken LTE Modem Neden Önemli?

iPhone 7 Alırken LTE Modem Neden Önemli?

iPhone 7 veya iPhone 7 Plus satın almadan önce, cihazın LTE modemini öğrenmek isteyebilirsiniz.

Apple’ın yeni nesil akıllı telefonları iPhone 7 ve iPhone 7 Plus geçtiğimiz haftalarda ülkemizde satışa sunuldu. Eğer en yeni iPhone modeline geçiş yapma gibi bir planınız varsa, depolama, renk ve ekran boyutu gibi faktörlere ek olarak kullanılan LTE modemine de dikkat etmek isteyebilirsiniz. Apple, mobil cihazlarında hem Qualcomm, hem de Intel LTE modemlerini kullanıyor ve bu modemler arasında performans farkları gözlemlenebiliyor.

Analiz firması Cellular Insights, iPhone 7 için yapılan en geniş çaplı bağlantı testlerinin ardından Qualcomm modeminin performans olarak Intel LTE modemine göre çok daha iyi olduğunu tespit etti. Uzmanlar iki adet iPhone 7Plus ile bir adet R&S TS7124 RF korumalı kutusu, iki R&S CMW500, bir adet R&S CMWC kontrolcüsü ve dört Vivaldi anteni kullanarak farklı mesafelerdeki baz istasyonlarını simüle eden bir düzenek kurdu. Telefonlardan biri Qualcomm LTE kullanırken, diğeri Intel LTE kullanıyordu.

iphone-7-lte-modem-tests-2Testin amacı, referans sinyal kalitesi olan -85dBm’den başlayarak gücü düzenli olarak düşürmek ve sinyal zayıfladıkça farklı mesafelerdeki baz istasyonlarına göre performans sonuçları elde etmekti. Testte Bant 12, Bant 7 ve Bant 4 olmak üzere üç LTE bandı kullanıldı. İlk etapta her iki modem de benzer performanslar sergilemiş olsa da, sinyal zayıfladıkça Intel’in LTE modeminde ciddi performans kayıpları yaşandığı ve Qualcomm’un %30’luk bir avantajı olduğu gözlemlendi.

iphone-7-lte-modem-tests-1Grafiklerde Qualcomm modeminin genel olarak çok daha hızlı olduğu görülebiliyor. Bu sebeple günlük kullanımda da Qualcomm modeme sahip iPhone 7 modellerinin daha iyi performans vereceğini tahmin ediyoruz.

iPhone 7 modemi nasıl öğrenilir?

Apple’ın resmi iPhone 7 web sitesinde konuya dair bir sekme bulunuyor. Bu sekmede A1660 ve A1661 modellerinin Qualcomm LTE modemine sahip olduğunu, A1778 ve A1784 modellerinin Intel LTE modemine sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca teknik özellikler kısmında Qualcomm modemine sahip modellerin genel olarak daha fazla bant seçeneğine sahip olduğu görülebiliyor.

apple-lte

iPhone 7 Plus İncelemesi