Anasayfa Mobil Huawei P9 Android Telefon İncelemesi

Huawei P9 Android Telefon İncelemesi

Huawei P9 İnceleme
Huawei P9 İnceleme

Huawei P9 çift kamerası ve Leica ismi ile dikkat çeken bir cep telefonu oldu. İnceleme videomuzda Huawei P9’un özelliklerine bakıyoruz…

P9’un kutusu oldukça sade tutulmuş ve önde Leica logosuyla birlikte çift Kamera özelliğini görüyoruz. Huawei bu telefonda kamera yeteneklerini gerçekten öne çıkarmak istiyor. Kutuyu açtığımızda direk P9’u görüyoruz.

Hemen altında aksesuarlar küçük kutularla kompartmanlara ayrılmış durumda. Kutunun içeriği hakkında kutu üzerindeki küçük ikonlardan fikir edinebilirsiniz.

Kutulardan USB-C kablosu, USB-C’den mikro USB’ye dönüştürücü adaptör ve kulaklık çıkıyor. Telefon USB-C kablosu üzerinden şarj oluyor ve yine bu kablo üzerinde bilgisayarınıza aktarım yapıyorsunuz. Bu kablo micro usb’ye göre daha iyi çünkü her iki şekilde de takılabilme özelliği var.

Kulaklık bildiğiniz mikrofonlu akıllı telefon kulaklığı, çok bir şey beklememek lazım. Üzerinde 3 adet butonu var.

Şarj cihazı 2 amperlik ve derli toplu. Bu arada yeri gelmişken P9’un 3000 miliamper saatlik bir lityum iyon bataryaya sahip olduğunu da belirtelim. Bütün Huawei P9 teknik özellikleri burada bulabilirsiniz…

Büyük kutudan ise dahili kılıf ve kullanma klavuzları çıktı. Kutuya kılıf dahil edilmesi çok hoş olmuş. Burada bir de üzerinde “İlk 3 ay ekran hasar garantisi” yazan VIP servis kartı var.

Kutunun kapağına yerleştirilen pin ile telefonun SIM card ve sd kart girişini açabiliyoruz. Telefon 256GB’a kadar micro sd kartları destekliyor. Biraz telefonun kendisini inceleyelim isterseniz.

Ekran, İşlemci ve GPU

Huawei P9 5.2 inçlik ekranıyla gayet ortalama ölçülere ve 144 gram ağırlığa sahip. IPS-NEO LCD teknolojisiyle üretilen ekran 1920×1080 çözünürlüğüe ve inç başına 423 piksel yoğunluğuna sahip.

Telefon HiSilicon Kirin 955 yonga üzeri sistemle geliyor. İçinde Mali T880 grafik işlem birimi ve 4 adet 2.5Ghz Arm Cortex A72 & 4 adet 1.8Ghz A53 olmak üzere 8 çekirdekli bir CPU barındırıyor. 32 ve 64GB’lık versiyonlara sahip telefonun RAM miktarı 32gb’lık versiyonda 3, 64gb’lıkta 4gb olarak belirlenmiş.

Bizim elimizdeki rose gold rengi. Bundan başka 7 farklı renk daha var. Bunlar arasında mavi, kırmızı, beyaz, titanyum grisi ve çeşitli altın tonları var.

Telefon Gorilla Glass ekrana ve tamamen anodize aluminyumdan oluşan bir gövdeye sahip. Ekran köşelere doğru hafif kavise sahip. Bu hoş bir görüntü oluştursa da ekran filmlerinin altında boşluk kalmasına gıcık olan benim gibi simetri takıntısı olan bir insansanız ekran filmi kullanmaktan komple vazgeçmeniz olası.

Ön  kısımdaki ekrandan arta kalan boşlukların çizgili dokusu, telefonun genel çizgisine uyuyor.

Tuşlar ve Ergonomi

Telefonda toplam 3 tane fiziksel buton bulunuyor ve üçü de telefonun sağında yer alıyor. Üstte ses açma ve kısma butonlarını, altta da güç butonunu görüyorsunuz. Arkaya baktığımızdaysa parmak izi sensörünü görüyoruz. Üreticilerin telefonun önündeki home butonu üzerine koyacaklarına arkaya koymaları ergonomi açısından bence daha iyi, umarım diğerleri de bu trendi takip eder.

Alta baktığımızda 3.5mm analog ses çıkışını, usb-c girişini ve hoparlör ızgarasını görüyoruz.

Çift Kamera ve Ön Kamera

Ve tabii ki kameralar. Telefon önde 8 megapiksel arkada çift 12 megapixel sensörlü kameralara sahip. Arka kameraların diyafram açıklığı f2.2 iken ön kamerada bu rakam f2.4 olarak belirlenmiş. Arkada çift tonlu flaş olduğunu da belirtelim.

Çift kamera kullanılmasının sebebiyse şu. Arka kameralardan birisi monokrom sensöre, diğeri RGB sensöre sahip.  Monokrom sensörden alınan detaylarla RGB sensörden alınan renklerin birleştirilmesiyle görüntü oluşturuluyor.

Telefon maksimum 60 kare saniye hızında 1080p video çekebilme özelliğine sahip, ayrıca 720p’de 120 kare saniye slow motion video çekebiliyor.

Kablosuz bağlantı konusunda da epey donanımlı olan P9 en güncel wi-fi standartı AC ve bluetooth 4.2 desteğiyle geliyor.

Yazılım tarafına baktığımızda, telefonun Android 6.0 Marsmalow ile geldiğini söylemiştik. Bu incelemeyi hazırlarken p9 için Android Nougat hazır değildi, ilerde belki çıkabilir. Telefonu kullanır kullanmaz Huwei’nin Emotion Kullanıcı Arayüzüyle karşılaşıyoruz. Arayüz oldukça sade ve kendine has tasarımsal farklar içeriyor. Diğer marka telefonlardan gelenler, bir süre menüleri gezdiklerinde uyum sağlayabilirler. Örneğin bildirim ekranı 2 sekmeye ayrılmış durumda. Sosyal medya bildirimlerini içeren bildirimler sekmesi ve telefonunuzun en sık kullandığınız ayarlarını içeren kısayollar sekmesi.

Menüler arasındaki gezintiyi ekrandaki sanal butonlar aracılığıyla yapıyoruz.

Amatörler ve Profesyoneller için Ayrı Ayarlar

Kamera programı oldukça detaylandırılmış hem amatörlere hem de fotoğrafçılıktan anlayan kişilere yönelik seçenekler sunuyor. Enstantaneyi, ISO’yu ve resim ayarlarını manuel olarak belirleyebiliyorsunuz. Kamera app’inin bir de portre modu var.

Ancak kamera size öyle bir izlenim verse de portre modunda lensin diyaframını değiştirebildiğinizi sanmayın. “Bokeh” diye tabir edilen ve arkaplanı bulanıklaştırarak, öndeki objeleri öne çıkarmak gelişmiş lenslerle ve kamera sensörleriyle elde edilebilen bir etki. Cep telefonu kameralarının donanımı ile bu efekti yapabilmek optik açıdan mümkün değil. Huwei’nin burada başvurduğu yöntem, yazılımsal olarak lens diyaframı açıklığını simule etmek ve fotoğrafta uzak kalan noktalara otomatik blur uygulamak.

Sonuç olarak Huawei P9 1080p çözünürlüklü ekranına karşın, gayet dolu özelliklere sahip kaliteli bir telefon ve çift sensörlü kamerasıyla bir miktar flu yani bulanık arkaplana sahip güzel portre fotoğrafları çekilebiliyor.

Artılar: Yüksek kaliteli kameralar, metal gövde, güçlü işlemci, hızlı parmak izi okuyucusu.

Eksiler: Hızlı şarj yok, arayüz sade ancak yeterince değil.

Huawei P9 İncelemesinde çift kameranın nasıl çalıştığına bakıyoruz
Huawei P9 İncelemesinde çift kameranın nasıl çalıştığına bakıyoruz

Sonuç itibariyle Huawei P9 üst seviye özelliklerle donanmış güçlü ve kullanışlı bir akıllı telefon. Huawei P9 Türkiye fiyatı 2200 – 2400 TL seviyesinde, bu fiyat aralığında doğal olarak oldukça güçlü rakipleri bulunuyor, üstelik bunların bazıları çift kameralı fakat kamera karakterleri farklı. Ancak ilk üç ay garantisi burada rekabetçi bir katma değer sunmayı başarıyor.

Bu bağlamda her kullanıcı aynı marka ve tercihlere yönelmek istemiyor. Bu bağlamda özellikle kampanyaları takip etmekte fayda var zira Huawei P9 kullanıcı deneyimi açısından değerlendirdiğimizde kesinlikle olumlu bir akıllı telefon. Çift kamerayı farklı açılardan çok fotoğraf kalitesini geliştirmek için kullanması ve Leica lensler, fotoğraf deneyimi olarak kullanıcıyı mutlu ediyor.

Dipnot: Android 7 Nougat’ın Huawei P9 için bir beta sürümü bulunuyor ancak inceleme tarihinde tam güncelleme bulunmuyordu.