Anasayfa Haber Yeni Malzemeler Şarj Sorununu Bitirebilir

Yeni Malzemeler Şarj Sorununu Bitirebilir

Yeni geliştirilen bir malzeme sayesinde, elektronik cihazların tek şarjla 3 ay kullanımı mümkün olabilir.

Akıllı telefonlarımızın en büyük sorunu çok fazla güç tüketmeleri ve bu yüzden pil ömürlerinin kısa olması. Bu yüzden sık sık şarj edilmeleri gerekiyor. Ancak akıllı telefonların birkaç ayda bir şarj edilmesine imkan tanıyan yeni bir buluşun eşiğinde olabiliriz.

Michigan ve Cornell Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, oldukça yüksek bir potansiyele sahip olan “magnetoelectric multiferroic” adlı özel bir materyal geliştirdiler. Bu malzemenin henüz çok yeni olduğunu söylemek lazım, en azından bir kaç yıl daha geliştirilmesi gerekiyor.

Halen kullandığımız yarı iletken tabanlı elektronik cihazlar, çalışabilmek için devamlı elektrik akımına ihtiyaç duyuyor. Oysa bu yeni malzemeyle geliştirilecek elektronik cihazlar sabit bir akımdan ziyade, sadece birkaç hızlı elektrik darbesiyle işlem yapabilecek. Yani, bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımız 100 kat daha az güç harcayacak ve pilleri çok daha uzun süreler dayanabilecek.

Projeyi yürüten araştırmacılar, bu yeni malzemenin hemen kullanıma girmesini beklemiyor. Daha üzerinde hayli çalışılması gerektiğini bildiriyorlar. Ancak eğer beklenen sonuçlar alınabilirse, elektronik cihazların enerji tüketimini çok yüksek oranda düşürecek bir teknoloji olacak. Sadece telefonun batarya ömrünü değil, doğrudan küresel enerji ihtiyacını da etkileyecek.