Anasayfa Haber Elon Musk’ın Küresel İnternet Projesi

Elon Musk’ın Küresel İnternet Projesi

Tesla CEO’su Elon Musk, çılgın projelerine bir yenisini daha eklemek istiyor.

SpaceX, süper hızlı bir gigabit internet ağı kurmak istiyor. Elon Musk’ın şirketi bunun için 4000’den fazla uyduyu uzaya yollamayı planlıyor. Amerikan İletişim Kurumu’na yapılan bir başvuru yeni süper projeyi ortaya çıkardı.

Proje için kullanılması planlanan uydu sayısı şaşırtıcı seviyede. Zira günümüzde dünyanın etrafında 1419 adet uydu dolanıyor. Buna 2600 adet çalışmayan, ancak dünyanın etrafında dönmeye devam eden uyduyu da eklersek, toplam uydu rakamı 4000’i biraz geçiyor.

Musk’ın projesinin büyüklüğü sadece uydu sayısına bakılarak bile anlaşılabilir. Asıl hedefi saniyede 1 gigabit hıza çıkabilen süper hızlı bir internet ağı kurmak. Günümüzde dünyanın ortalama internet hızı saniyede 5,1 megabit. Yani Musk, 200 kat daha hızlı bir uydu interneti kurmak istiyor.

Sistem kullanıcılara geniş bir yelpazede, geniş bantlı iletişim hizmetleri sunmak için tasarlanmış. Musk’ın en önemli farkı ise hiç şüphesiz mevcut şablonlara uymaması. Musk’ın uyduları daha küçük, sadece 386 kilo ağırlığında ve küçük bir araba kadar yer kaplıyorlar.

Yeni uydular dünyanın etrafında 1150 ila 1275 kilometre yüksekte dolanacaklar. Klasik iletişim uyduları ise tonlarca ağırlığa sahipler ve bir otobüs kadar büyükler. Dünyanın etrafında da 35.000 km yüksekte dolanıyorlar.