Anasayfa Haber Intel’den 32 Çekirdekli Skylake-EP İşlemci Geliyor

Intel’den 32 Çekirdekli Skylake-EP İşlemci Geliyor

Intel ve AMD arasındaki işlemci rekabeti, 2017 yılında iyice ısınacak gibi görünüyor.

Intel, üst seviye masaüstü sistemleri için 2017 yazında Skylake X işlemcilerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Aynı tarihlerde sunucu platformları için Skylake EP ve Skylake EX işlemcileri de görebiliriz. Sunucu platformundaki rekabet özellikle ilginç bir hal alacak. Zira AMD yıllar sonra Zen mimarili ve 32 çekirdekli Naples işlemcileriyle bu alanda Intel’e rakip olmak istiyor.

Intel’in, AMD’nin bu hamlesine nasıl bir cevap vereceği de belli olmaya başladı. Çinli açık artırma sitesi taobao.com’da Skylake EP tabanlı bir Xeon E5-2699 v5 işlemcisi satılıyor. Bu işlemcinin bir mühendislik örneği olduğu söyleniyor, yani henüz resmen satışa çıkmış model değil.

Bu yeni işlemcide 32 çekirdek bulunuyor ve toplamda 64 tane iş parçacığı işleyebiliyor. 2,10 GHz taban saat hızına sahip işlemci LGA 3647 soket yapısını kullanıyor. CPU çekirdek sayısının 22’den 32’ye çıkartılması, aynı şekilde 32 çekirdeğe sahip AMD’nin Naples işlemcilerine bir cevap gibi görünüyor. Xeon E5 v5 Skylake EP işlemcilerin 2017’nin ortalarına doğru piyasada olması bekleniyor.