Anasayfa Tavsiyeler GTA 5 Sistemini GTX 1070’e Yükseltiyoruz

GTA 5 Sistemini GTX 1070’e Yükseltiyoruz

GTA 5 için 3 yıl önce topladığımız masaüstü oyun bilgisayarına ASUS ROG Strix Gaming GeForce GTX 1070 ile yükseltme yapıyoruz. Kasa temizliği, termal macun yenileme, parça değişimi ve performans testleri bu videomuzda…

GTA 5 PC için çıkmadan çok önce, çıktığında hazır olmak için güçlü bir oyun bilgisayarı toplamıştık. GTA 5 için PC Toplama başlığı ile yayınladığımız rehberde, dönemin güçlü bileşenleri ile bu bilgisayarın nasıl kurulacağını sizlerle paylaşmıştık. Şimdi önümüzdeki yıllar ve yeni oyunlar için sistemi yeni Pascal serisinden GTX 1070 ile güncelliyoruz.

Geçen zaman içerisinde GTA 5 ve daha nice oyun bu bilgisayarda büyük zevkle oynandı, hatta incelemeleri yazıldı, yayınlandı. Level dergisinden dostumuz Ertuğrul Süngü’nün sistemi ona herhangi bir sorun olmadan (Ve gördüğümüz kadarıyla pek de bakım olmadan) güzel bir şekilde hizmet etti.

Haswell PC Toplama Rehberi

Neden Yükseltiyoruz? Bu Bize Ne Kazandıracak?

Elbette oyun dünyası durmuyor, yeni nesil oyunlar ufukta belirirken GTX 770 halen çok güçlü olmasına karşın yeni bir yükseltme yapıyoruz. Neden? Zira bu oyunlar incelenecek, yazılacak, iş olmasa da zevk için zaman imkan verdiğinde oynanacak. Daha yüksek FPS, daha çok eğlence demek.

Bu yükseltme ile sistem ömrünü uzatmış olacağız. Kesin bir tahmin teknolojinin gelişim hızı yüzünden imkansız olsa da, bu yeni haliyle GTA 5 sisteminin ömrünün 3 yıl daha uzayacağını tahmin ediyoruz. Bu ömürden kastımız yüksek performanslı ömür, sonrasında da bileşen kalitesi yüksek olduğu için kullanılabilir ancak muhtemelen o zaman yeni nesil bileşenler ile Ertuğrul yeni bir sisteme geçiş yapacaktır. Yeni teknolojilerin cazibesi ağır basarsa da sizlerle paylaşacağız.

Sistem Uygun mu?

Sistemin değerlendirilmesi, elimizdeki mevcut test verileri üzerinden yapıldı. 1920×1200 çözünürlükte ekran GTX 1070 için ideal olan 1440p’nin altında olsa da 1080p’nin az üzerinde yer alıyor. Hem bir monitör yükseltmesi mümkün olduğundan, hem de gerek görülen yerlerde DSR açma seçeneği bulunduğundan GTX 770’ten GTX 1070’e geçişin uygun olduğuna kanaat getirdik. Burada işlemci, RAM, güç kaynağı kalitesi gibi pek çok unsuru dikkate aldık. Siz de Technopat Sosyal’de detaylı bir konu açarak kendi sisteminiz için yükseltme seçenekleri sorabilirsiniz.

ASUS ROG Strix Gaming GTX 1070 OC Edition

Konuşma ve karar aşamasından sonra Ertuğrul yeni ASUS ROG Strix Gaming GTX 1070 OC Edition ekran kartını aldı. İnternet üzerinden bakarsanız STRIX-GTX1070-O8G-GAMING kodu ile görebilirsiniz.

Zira kutu önünde OC ibaresi yer almıyor ancak OC olduğunu O8G kodundan anlayabiliyorsunuz, bu da daha yüksek performans demek.

Nerede Yaptık?

Kartı aldıktan sonra Ertuğrul’u evinde ziyaret ettik. Ev koşullarında biraz düşük ışıklı bir video oldu. Burada detayını merak ettiğiniz noktaları bizlere sorabilirsiniz. Peki ne yaptık? Öncelikle sodamızı içtik, siz de çay ya da kahve içerek başlayabilir ya da molaları değerlendirebilirsiniz. Ancak kasanın yakınında sıvı bulundurmamakta, el sürmeden önce de kendinizi topraklamakta fayda olduğunu hatırlatalım.

Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır? Nasıl Yapılmaz?

Bize sık sorulan sorulardan biri kasa temizliği oluyor. Normal şartlarda bir serviste basınçlı hava üfleyen kompresör ile tozlar sökülür. Bir başka seçenek sprey olarak teneke kutularda satılan basınçlı havalar ile sökmektir.

Ancak çoğu kullanıcının ne kompresörü, ne de basınçlı hava tenekesi olmadığı için iş neredeyse her evde bulunan elektrik süpürgesine düşüyor. Kasanın temizliğine girişirken süpürgenin kendisini UPS’in takılı olmadığı bir prize taktık ve süpürgeyi kasadan uzak tuttuk. Hortumun ucunu hassas bileşenlere değdirmedik, çarpmadık, dikkatli bir şekilde tozu çektik. Bileşenlere yakın manyetik alanlar oluşturmadık, uzak tuttuk. Kopabilecek bileşenlerin olduğu yerde silme ya da fırçalama gibi fiziksel temizlik yapmadık. Ancak fan yaprakları gibi kısımlar kırmamak şartıyla ufak bir fırça ile temizlenebilir.

Bu şekil yapılan temizlik mükemmel değildir ancak dikkatli olan herkes kasasındaki toz miktarını ciddi şekilde azaltabilir. Dikkatsiz kullanıcılar ise süpürgeyi kasada bileşenlere çarparak zarar verebilirler. Sorumluluk tamamen size aittir.

Özetle yapılması gereken basınçlı hava ile iterek sökme işlemidir, ancak pratikte milyonlarca kullanıcı süpürge ile çeker. Bu yapışmış tozları sökemediği için tam bir temizlik sağlamaz ama birikmeyi azaltır ve düzenli, dikkatli yapılırsa yararlıdır.

Korkup bakım yapmamak ise pek bir seçenek değil. Özellikle işlemci soğutucu radyatör arasını sıcaklık değerleri aylar zarfında yükseldiğinde mutlaka çekmek gerekiyor. Sıvı soğutucu da kullansanız bir radyatör mevcut. Biz, sistemdeki işlemci termal macununu da bu temizlik esnasında yeniledik.

GTX 770’ten GTX 1070’e Geçiş

Daha önce kullandığımız GTX 770’in DirectCU II modelinde 2 fan varken, burada 3 fan vardı. Kullandığımız kasaya yeni ekran kartının teorik olarak sığacağını biliyorduk. Ancak içerideki kablolar ve hayatın gerçekleri deneyene kadar emin olmayı engelliyor.

Ufak bir “Sığacak mı acaba?” heyecanından sonra muradımıza erdik. Hem güzel bir nostalji oldu, topladığımız sistemin sağlığını, sıhhatini gördük, hatrını sorduk; hem de Sistem güncellendi, ömrü uzadı. En önemlisi merak eden kullanıcılar için yeni bir rehber hazırlamış olduk. Muazzam bir performans elde ediyoruz ve sistem yükseltmesinden son derece memnun kaldık. GTA 5 sistemini toplayıp kullanan izleyicilerimiz de ihtiyaç duyduklarında aynı adımları takip edebilirler.