Anasayfa Makale PS4 Pro Görüntü Sorunu İçin Olası 8 Çözüm

PS4 Pro Görüntü Sorunu İçin Olası 8 Çözüm

PS4 Pro ile bazı TV’ler arasında bir uyumsuzluk sorunu mevcut ve Sony de bu sorunu kabullenmiş.

Önceki haberimizde bazı kullanıcıların PS4 Pro cihazlarından görüntü alamadığını duyurmuştuk. Bazı kullanıcılar PS4 Pro’dan hiç görüntü alamazken, bazı kullanıcılar da 4K ve HDR özelliklerini aynı anda kullanamadıklarından şikayetçi.

Kullanıcıların PS4 Pro cihazlarını, AV alıcısı aracılığıyla TV’lerine bağlayamaması ise bir diğer önemli sorun. Alıcılar bağlantı için gerekli olan HDCP 2.2 protokolü ve HDMI 2.0a teknolojisi ile uyumlu olsa dahi, bazı durumlarda görüntü aktarımında sorunlar yaşanabiliyor.

PlayStation tarafından gelen ilk açıklama, sorunun çözümü için bazı TV’lerin yazılım güncellemesine ihtiyaç duyduğu yönündeydi. Ancak yazılım güncellemelerinin sorunu tamamen çözeceği kesin değil. Güncelleme beklemek istemeyen kullanıcıların deneyebileceği birkaç çözüm yöntemi mevcut.

Eğer TV’niz ile PS4 Pro arasında bağlantı sorunları yaşıyorsanız, TV’niz 4K, HDR ve HDCP 2.2 HDMI desteğine sahipse bağlantı sorununu çözmek için bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Doğru HDMI portunu kullandığınızdan emin olun

Bazı 4K TV’ler, tüm HDMI portlarında 4K HDR desteğine sahip değil. Bu nedenle cihazınızı TV’nize bağlamadan önce TV kullanım kılavuzuna göz atarak hangi HDMI portlarının 4K HDR desteğine sahip olduğuna bakın ve cihazı uygun HDMI portuna takın.

Benzer bir durum AV alıcıları için de geçerli olabilir. Eğer PS4 Pro’nuzu bir alıcı aracılığıyla TV’nize bağlıyorsanız, alıcınızdaki uygun HDMI portunu kullandığınıza emin olun.

Kullandığınız HDMI portu HDR modunda olsun

Çoğu HDR TV’de, HDMI portunun HDR sinyal alma özelliğini elle aktifleştirmeniz gerekir. Bu bilgi ve nasıl yapılacağı bazı TV’lerin kullanım kılavuzunda dahi yer almadığı için de çoğu kullanıcı bu durumun farkında değil.

Ayrıca HDMI portu için HDR modunun ismi, üreticiden üreticiye değişebiliyor. Samsung TV’ler için bu ayar HDMI UHD Color olarak adlandırılırken, LG TV’lerde aynı seçenek Deep Color olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer AV alıcısı kullanıyorsanız, HDMI portları için farklı 4K modlarını kullanmayı deneyebilirsiniz.

Tüm ortamlar için gerekli güncellemeleri yükleyin

TV’nizin, konsolunuzun ve hatta oynadığınız oyunun güncel olmaması, görüntü almama sorununun tetikleyicilerinden biri olabilir. Örneğin son yıllarda HDR Ready olarak satılan bazı TV’ler, gerekli yazılım güncellemesini almadan HDMI üzerinden HDR sinyal alamıyor.

Eğer TV’niz sürekli internete bağlıysa, büyük ihtimalle en güncel yazılıma sahipsiniz demektir. Eğer TV’nizin internet bağlantısı yoksa, yazılım güncellemelerini denetlemek için bir internet bağlantısı kurmanızı öneririz. Böylelikle HDR desteğinden kaynaklı görüntü sorunlarını giderebilirsiniz.

Son olarak PS4 Pro için düzenlenmiş çoğu oyun, ekstra özellikler ve HDR desteği için ek bir güncelleme gerektiriyor. Eğer görüntü sorunu sadece belli bir oyunda yaşanıyorsa, ilgili oyunun yazılım güncellemesini denetlemek isteyebilirsiniz.

Konsolunuzu doğrudan TV’ye bağlayın

Eğer konsolunuzu bir AV alıcısı aracılığıyla TV’ye bağladıysanız, sorunun kaynağını tespit etmek için AV alıcısını denklemden çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Çoğu eski model alıcı, PS4 Pro için gerekli olan HDCP 2.2 desteğine sahip değil. Bu desteğe sahip olan bazı alıcılar dahi görüntü konusunda sorun çıkarabiliyor.

Eğer AV alıcısını aradan çıkardıktan sonra sorununuz düzeldiyse, konsolunuzu doğrudan TV’ye bağlayıp kullanma zamanınız geldi demektir.

HDMI kablonuzu kontrol edin

hdmi-premium-kabloTV’niz ile PS4 Pro arasında kullandığınız HDMI kablosunun 4K HDR deneyimine yetecek veri aktarım kapasitesi olmayabilir.

PS4 Pro ile birlikte gelen HDMI kablosu gerekli kapasiteye sahip olduğu için böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak stok kablo dışında bir kablo kullanıyorsanız, stok kabloyu kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kullanacağını HDMI kablosunun premium sertifikalı olmasına dikkat edin. 4K ve HDR sinyalleri sorunsuz iletebilen bu kablolar, standart kablolara göre çok daha pahalı olmadığı gibi, sorunsuz ve kaliteli bir görüntü deneyimi sunmaktadır.

Eğer HDMI ayrıştırıcı kullanıyorsanız, ayrıştırıcının da 4K desteğine sahip olduğuna emin olun.

Konsolu güvenli modda başlatıp HDCP ayarlarını değiştirin

Konsolu güvenli modda başlatmak için önce güç tuşuna basarak kapatın. Konsol kapandıktan sonra güç tuşunu 7 saniye boyunca, ikinci bip sesini duyana kadar basılı tutun. Ardından kumandanızı USB ile bağlayıp PS tuşuna basın.

Güvenli moda girdikten sonra listedeki 8. seçenek olan HDCP moduna girin ve ikinci seçenek olan HDCP 1.4’ü seçin. Değişiklikleri onayladıktan sonra konsolunuz yeniden başlatılacaktır.

HDCP modunu 1.4’e almak sorununuzu büyük ihtimalle çözecektir. Ancak HDCP 1.4’ün 4K HDR desteğine sahip olmadığı için bu çözüm, gerekli yazılım güncellemelerine kadar geçici bir yöntem olarak kullanılmalıdır.

4K ve/veya HDR destekli bir oyun oynadığınıza emin olun

ps4-pro

Özellikle HDR söz konusu olduğunda, PS4 Pro geliştirmelerinin nasıl çalıştığına dair bazı kafa karışıklıkları mevcut. Sadece HDR desteği ile yeniden hazırlanan oyunlar, PS4 Pro’da HDR olarak çalışacaktır. Eğer oynadığınız oyunun kodunda HDR yoksa, PS4 Pro o oyuna HDR desteği katamaz.

Oyunun HDR desteğine sahip olması da yetmiyor. Zira bazı oyunlara HDR desteği farklı yollarla eklenmiş. Kimi oyunlar sadece HDR desteğine sahipken, kimi oyunlar sadece yüksek çözünürlüğe, kimi oyunlar da ikisine birden sahip. Yukarıda belirttiğimiz gibi bazı oyunlar ek geliştirmeler için yazılım güncellemesi talep edebiliyor.

RGB aralığını değiştirin

Eğer yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri işe yaramadıysa, geriye sadece TV’nizin RGB aralığını değiştirmek kalıyor. Ancak önceden belirtelim ki, bu yöntemin görüntü sorununuzu çözme ihtimali oldukça düşüktür.

Eğer kullandığınız port, oyun ve TV HDR desteğine sahipken HDR görüntü alamıyorsanız RGB aralığını değiştirmeyi deneyebilirsiniz TV’nizin görüntü ayarlarından RGB aralığını bulun ve seçeneği Otomatik yerine Sınırlı olarak değiştirin.

Bütün bu yöntemlere rağmen sorununuz giderilmemiş olabilir. Bu durumda geriye TV üreticisi veya Sony’nin yayınlayacağı yazılım güncellemelerini beklemek kalıyor.