Anasayfa Haber Windows 10 Tasarımına Büyük Değişiklik Geliyor

Windows 10 Tasarımına Büyük Değişiklik Geliyor

Microsoft, Windows 10’u güzelleştirmek için yeni bir tasarım üzerinde çalışıyor.

Microsoft’un üzerinde çalıştığı yeni tasarımın adı Project NEON. Bu proje, Windows 10’da kullanılan Microsoft Design Language 2 (MDL2) tabanlı. Bu tasarım dilini de ilk başta Metro adı altında tanımıştık, daha sonra Modern UI olarak adlandırılmıştı.

Microsoft Design Language 2, Android ve iOS’ta karşımıza çıkan basit ve minimalist tasarım konseptine uyuyor. Bir Microsoft çalışanının ifade ettiğine göre Project NEON, bu tasarım dilinin doğrudan devamı ve bu yüzden “Metro 2” olarak da adlandırılabilir.

Neon projesi yine de Metro’ya göre önemli yeniliklerle gelecek. En önemli hedef Windows 10’un statik yapısını kırmak, sistemi görsel olarak güzelleştirmek ve daha hareketli hale getirmek. Uygulamalar, bir pencerenin sınırlarının dışına çıkabilecek.

Ayrıca yeni tasarım dili masaüstü uygulamalar ve Microsoft Holografic/AR arasında platformdan bağımsız bir köprü görevi görecek. Kaplamalar, üç boyutlu modeller, ışıklandırma ve daha fazlasını sunacak. Tüm bunlar oyunlara veya sanal gerçeklik ortamlarına işaret ediyor.

Project NEON’un bir diğer avantajı ise, MDL2’nin belirsizliklerini ortadan kaldıracak olması. Bu sayede uygulama geliştiriciler kafalarına estiği gibi kullanıcı arayüzleri geliştiremeyecek. Uygulama tasarımında belli şablonlara uymaları gerekecek.

Project NEON’un yaklaşık bir yıldır geliştirildiği söyleniyor. Standart kullanıcılar yeni tasarımı muhtemelen Redstone 3 güncellemesiyle birlikte 2017 sonbaharında görebilecekler. Windows Insider programı üyeleriyse Nisan veya Mayıs ayında ilk Redstone 3 yapılarına sahip olabilirler.