Anasayfa Haber ARM Cihazlara Windows 10 Desteği Geliyor

ARM Cihazlara Windows 10 Desteği Geliyor

Microsoft, Qualcomm ile işbirliği yaptığını ve yakında Windows 10 masaüstü sürümünün, ARM işlemcili cihazlarda çalışacağını duyurdu.

Bir süre önce Microsoft’un, Windows 10’un 32 bit sürümünün ARM işlemcili bir cihazda çalışmasına imkan veren bir emülatör üzerinde çalıştığına dair bir dedikodu çıkmıştı. Microsoft, WinHEC konferansında bu dedikoduları sadece doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda emülatörü tanıttı.

Çok sayıda akıllı telefonda da kullanılan ARM işlemcilerin üreticisi olan Qualcomm ile yapılan işbirliği neticesinde, Windows için tasarlanmış normal x86 programlar, güç tüketimi çok düşük mobil cihazlarda da kullanılabilecek. Emülatör sayesinde sadece basit uygulamalar çalışmayacak, aynı zamanda karmaşık ve kapsamlı programlar da çalışacak. Microsoft, bunu ispatlamak için, sunum sırasında emülatörde sadece kendi Office programlarını değil, Adobe Photoshop’un herhangi bir şekilde değiştirilmemiş masaüstü sürümünü de çalıştırdı.

Hatta Windows 10 oyunu World of Tank Blitz de emülatörde akıcı bir şekilde çalışıyor. Normalde emülatörler hızlı grafikleri uyarlarken problemler yaşıyor. Ancak Windows 10 emülasyonunda böyle bir problem göze çarpmıyor. Microsoft, emülatörün tanıtımı için çoğu üst seviye akıllı telefonda uzun zamandır kullanılan Snapdragon 820 işlemcili bir cihaz kullanılmış.

2017’nin ikinci yarısında, Windows 10 emülatör desteği resmi olarak geldiğinde, piyasadaki yeni cihazlarda muhtemelen Snapdragon 835 işlemciler olacak. Microsoft, büyük ihtimalle bu tarihlerde uzun zamandır beklenen, Windows 10 masaüstünü çalıştırabilen Surface Phone telefonunu da tanıtacak. Microsoft, bu emülatör desteğine sahip telefonlara “Cellular PCs” adını veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=A_GlGglbu1U