Anasayfa Makale Donanım Değişikliği Sonrası Windows 10 Etkinleştirme

Donanım Değişikliği Sonrası Windows 10 Etkinleştirme

Bilgisayarınızda yaptığınız parça değişikliği sonrası Windows 10’u kolayca yeniden etkinleştirin.

Sahip olduğunuz ücretsiz Windows 10 lisansı, geçmiş Windows sürümlerindeki gibi bir lisans anahtarına değil, bilgisayarınızın donanımına bağlı. Ancak aynı lisansı, donanım parçalarını değiştirdikten sonra da kullanabilirsiniz. Yıldönümü güncellemesi sayesinde donanım değişikliği sonrası etkinleştirme hiç olmadığı kadar kolay.

Yıldönümü güncellemesi ile birlikte Microsoft lisansınızı Microsoft hesabınıza bağlamanıza izin veriyor. Bu sayede bilgisayarınıza yeni bir parça eklediğinizde etkinleştirme işlemi için yapmanız gereken tek şey, Windows 10’a Microsoft hesabınız ile giriş yapmak olacaktır. Eğer işletim sistemini yerel hesap ile kullanıyorsanız, gelecek etkinleştirme süreçlerini kolaylaştırmak için hesabınızı Microsoft hesabına çevirmek isteyebilirsiniz.

Lisansınızı Microsoft hesabınız ile bağladıktan sonra Ayarlar>Güncelleştirme ve güvenlik>Etkinleştirme sayfasında Windows, Microsoft hesabınıza bağlı bir dijital lisans ile etkinleştirildi ifadesini göreceksiniz.

Donanım değişikliği sonrası yapılması gerekenler

Eğer sisteminizde donanım değişikliği yaptıktan sonra Windows 10’u yeniden kurmaya karar verdiyseniz, kurulum sırasında lisans anahatarı kısmını geçmeniz gerekecektir.

Microsoft, donanım değişikliklerinin etkinleştirme işlemini ne denli etkilediğini tam olarak belirtmese de, ufak çaplı değişimler kurulum sonrası otomatik etkinleştirmede sıkıntı çıkarmayacaktır. Ancak anakart ve işlemci gibi önemli parçalardan biri veya birden fazlasını değiştirdiyseniz, etkinleştirme için fazladan birkaç adımla uğraşmanız gerekebilir.

Eğer donanım değişikliği sonrası Windows 10 otomatik olarak etkinleştirilmediyse, Ayarlar > Güncelleştirme ve güvenlik > Etkinleştirme sayfasında bulunan Sorun Giderme seçeneğini kullanmanız gerekecektir. Sorun giderme aracına Microsoft hesabınızla giriş yapıp donanım değişikliği seçeneği ile Microsoft hesabınıza bağlı cihazlardan birini seçip kullandığınız Windows’u etkinleştirebilirsiniz.

Neden lisans anahtarı kullanamıyoruz?

Windows 10’un etkinleştirme sisteminin farklı olduğunu belirtmiştik. Eğer Windows 10’un perakende sürümünü satın almayıp ücretsiz yükseltmeden faydalandıysanız, elinizde bir Windows 10 lisans anahtarı olmayacaktır. Bu nedenle Windows 10’u her yüklediğinizde Microsoft’un yeni etkinleştirme sistemini kullanmak zorundasınız.

Windows 10’a önceki Windows sürümlerinden yükseltme yapan bilgisayarlar, Microsoft’un veri tabanına eşsiz bir anahtar ile kaydediliyor. İlgili bilgisayara temiz kurulum ile Windows 10 kurulduğunda ise aynı veri tabanına bir etkinleştirme talebi gönderiliyor. Eğer talep gönderen cihaz veri tabanında kayıtlı ise, Microsoft etkinleştirme işlemini onaylıyor. Bu nedenle Windows 10’a yükseltme yoluyla sahip olan kullanıcılar temiz kurulum sırasında sürekli lisans anahtarı kısmını boş geçmek zorunda.