Anasayfa Makale Windows 10 Oyun Kaydını İyileştirme

Windows 10 Oyun Kaydını İyileştirme

Windows 10’da Game DVR ile oyun içi video kayıt özelliğini kullanırken en iyi performansı elde etmek için yapabilecekleriniz.

Windows 10, oyuncular için her geçen gün daha ilgili çekici bir platform olmaya devam ediyor. İşletim sisteminin oyunculara sunduğu en önemli özelliklerden biri de Game DVR. Oyun içi video kaydı yapma ve ekran görüntüsü alma gibi her oyuncunun ihtiyaç duyabileceği özellikler sunan Game DVR hakkında son zamanlarda oyun performansını olumsuz yönde etkilediğine dair iddialar ortaya atıldı.

Her ne kadar Game DVR’ın kayıt teknolojileri oyun performansında dalgalanmalar yaratsa da, sorunun kaynağına inip doğru ayarları kurcaladığımızda performans sorununa çözüm bulabiliyoruz. Bu sayede oyun performansına zarar vermeden Game DVR’ı kullanabiliriz.

Game DVR’ın temel özelliklerinden ikisi, oyunlarda performans değişikliklerine yol açabiliyor ve Microsoft kullanıcılara bu iki ayar üzerinde de kontrol sunmuş durumda. Bu özellikler sırasıyla arka planda kayıt ve tam ekran desteği. Bu iki ayarı da Game DVR ayarlar menüsünden (Win + G) kontrol edebiliyoruz.

Arka planda kayıt

Her ne kadar Game DVR yazılımı kayıt için donanımsal çözümleme kullansa da, en güçlü ekran kartlarında bile arka plan kaydı performans sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden eğer oyunlarda performans sorunu yaşıyorsanız, ayarlar menüsüne girip arka planda kayıt özelliğinin kapalı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Tam ekran desteği

Windows 10 kullanıcıları uzun bir süre Game DVR arayüzünün tam ekran oyunlarda görünür olmamasından şikayetçiydi. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Yıldönümü güncellemesi ile Microsoft, sınırlı sayıda oyun için tam ekran Game DVR desteği ekledi. Microsoft, kendi yaptığı testlerde bu özelliğin performansa yönelik bir etkisinin olmadığını iddia etse de, PC donanımlarının çeşitliliği sebebiyle her bilgisayar bu özelliği aynı şekilde kaldırmayabilir.

Game DVR’ın ayarlar menüsünde Microsoft’un onayladığı tam ekran oyunları oynadığımda Oyun çubuğunu göster seçeneğini göreceksiniz. Performans sorunlarınızın Game DVR kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, bu özelliği devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz ayarları uygularsanız, Game DVR’ı, performans endişesi olmadan, dilediğiniz zaman çalıştırıp kullanabilirsiniz. Oyunlardan her zaman en iyi performansı alabilmek içinse ekran kartı sürücülerinizin sürekli güncel olduğundan emin olmalısınız.