Anasayfa Haber Oyun Sektörünün 2016 Bilançosu Çıkarıldı

Oyun Sektörünün 2016 Bilançosu Çıkarıldı

Küresel dijital oyun pazarının ulaştığı seviye çoğu sektörü geride bırakacak hale geldi.

Superdata Research tarafından yapılan çalışmalar sonucu 2016 dijital oyun pazarının bilançosu kabaca ortaya çıktı. Küresel dijital oyun pazarında 2016 yılında dönen paranın miktarı yaklaşık 91 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Pazardaki en yüksek geliri toplayanlar mobil oyunlar olmuş. Pokemon Go ve Royal Clash gibi mobil oyunlarla güçlenen pazarın 2016 geliri 41 milyar dolar civarında. Tabii ki mobil oyunlarda en büyük gelir kaynağı, oyun içi mikro satışlar olmaya devam ediyor.

36 milyar dolar ile PC oyunları pazar payında ikinci sırayı almış. Bu rakamın yaklaşık 5,4 milyar dolarlık kısmı, yüksek bütçeli yapımların satışlarından gelmiş. Overwatch yaklaşık 586 milyon dolarla burada lider konumda.

Ancak PC pazarındaki en yüksek geliri F2P yani ücretsiz dağıtılan, ancak oyun içi mikro satışlardan kazanç sağlayan oyunlar elde etmiş. League of Legends, World of Tanks ve Dota 2 gibi oyunların başı çektiği bu pazardaki 2016 geliri 18,6 milyar dolara ulaşmış. League of Legends tek başına 1,7 milyar dolar gelir elde etmiş.

Konsol oyunları pazarında da bir miktar artış var. Konsol oyunlarında daha fazla ek görev paketi satışı ve mikro satışların yaygınlaşması gibi unsurlar sayesinde, 2016 gelirinin 6,6 milyar dolara ulaşması mümkün olmuş.

E-Spor sektörü henüz sadece 892 milyon dolarlık bir hacme ulaşabilmesine rağmen, genel olarak şirketlerin ilgisini artan biçimde çekmeye devam ediyor. Bu sektörün önümüzdeki yıl daha da büyümesi bekleniyor.

Sanal Gerçeklik oyunları (VR) ise piyasada çok yeni olduğundan, 2016 rakamlarında pek rol oynamamış. Ancak 2017’nin bu sektöre daha fazla oyun ve donanım gelmesiyle, bir canlanma yaşanması bekleniyor.