Anasayfa Video Güney Kore Gezisi #3 – LG Genel Merkezi

Güney Kore Gezisi #3 – LG Genel Merkezi

Güney Kore’nin en büyük holdinglerinden biri olan LG’nin genel merkezini ziyaret edip şirket hakkında bilgi edindik.

Güney Kore denildiğinde akla gelen en büyük markalardan biri LG. Firma hakkında bilgi vermeden önce Güney Kore’den çıkan birkaç büyük markayı hatırlayalım: Hyundai, KIA, Samsung, LG ve SsangYong. Meraklıları için daha kapsamlı bir liste burada mevcut. Listede GOM Player’ı görmek bizi şaşırtmadı değil.

LG’nin geçmişine gittiğimizde aslında Kuzey Kore ve Güney Kore arasında gerçekleşen savaşa kadar inmemiz gerekiyor. Zira 1950 ila 1953 arasında gerçekleşen bu savaş sonrası Güney Kore doğrudan ABD desteği ile kalkınmaya başlayan bir ülke. Aynı Türkiye gibi her iki ülke de Marshal yardımları alıyor. Güney Kore bu yardımları eğitime ve bilime yatırıyor. Ayrıca bize yapılan yardımlara ek olarak Güney Kore’ye ABD’li firmalardan teknoloji transferi de yapılıyor. Radio Corporation of America, yani RCA de bu transferi yapan firmalardan biri.

Bu destekler ile ilerleyen Güney Kore teknoloji alanında genişlemeye başlıyor. 1947’de bir kimya firması olarak kurulan “Lak Hui Kimya Endüstrisi”, 1958 yılında, günümüzde LG Elektronik ismiyle faaliyet gösteren Goldstar alt firmasını kuruyor ve bundan sadece bir yıl sonra ilk Kore malı radyoyu üretiyor. Lak Hui, telaffuz olarak İngilizcedeki “Lucky”, yani şanslı kelimesine benziyor. Bu bağlamda Goldstar firması ile birleşen Lucky Chemical Industry artık LG olarak anılmaya başlıyor.

LG Electronics

LG, 63 adet alt şirketten oluşan devasa bir holding. Şirketin cirosu 137 milyar dolar. LG Electronics ise sadece alt markalardan bir tanesi. Holding’in diğer şirketleri arasında ise elektrikli otomobiller için batarya üreten firmadan telekom sektöründe faaliyet gösterenine kadar birçok başka alt şirket yer alıyor.

LG Electonics ise hepimizin yakından tanıdığı, telefon, tablet, akıllı saat, TV ve hatta beyaz eşya üreten bir şirket. Şirket yaptığı yenilikçi ürünlerle farklı pazarlarda art arda başarılara imza atmış. Örneğin dünyanın ilk renkli çamaşır makinesini üreten LG, ABD’deki çamaşır makinesi pazarında tam 9 yıldır lider konumda. 2016’yı da lider bitirirse 10 yıl art arda pazar lideri olmuş olacak.

LG’nin holding olarak 2016 itibarıyla dünya çapında 200.000 civarında çalışanı mevcut. Sadece Güney Kore’deki tasarım bölümünde 550 çalışan mevcut ve firmanın ürünleri başarılı tasarımları ile birçok defa Red Dot ve IF ödüllerine layık görülmüş. 20-30 yıl önce Avrupar markaları ile nasıl rekabet edeceklerini düşünürken bugün oluşturdukları markanın bütün dünyada kabul gördüğünü belirtiyorlar.

LG’nin hikayesi aslında çok daha kapsamlı. Bir Kafa Ayarı bölümünde Kore’nin bu devasa holdingini daha da kapsamlı olarak ele almayı düşünüyoruz. Şimdilik sizi videomuzla baş başa bırakıyoruz.