Anasayfa Haber Tesla, Araç Şarj Sürelerini Kısaltmayı Hedefliyor

Tesla, Araç Şarj Sürelerini Kısaltmayı Hedefliyor

Elektrikli araçlardaki en önemli kısıtlamalardan biri olan uzun şarj süreleri yakında tarihe karışabilir.

Elektrikli otomobillerin yaygın kullanımının önündeki en önemli engellerden biri de uzun batarya şarj süreleri. Elektrikli araçların batarya kapasiteleri kabul edilebilir seviyelere ulaşmış olsa da, tamamen şarj etmek için gereken süreler hala çok uzun.

En hızlı şarj istasyonları bile bir Tesla otomobilin bataryasını %80 kapasiteye doldurabilmek için 40 dakikadan fazla süreye ihtiyaç duyabiliyor. Daha düşük voltajla şarj edilen durumlarda ise bu süre saatlerle ölçülüyor.

Tesla CEO’su Elon Musk bu durumu değiştirmek için çalışmalar yaptıklarının işaretini verdi. Tesla tarafından otomobillerin şarjı için kurulan istasyonlarda kullanılan Supercharger cihazlarında üçüncü neslin (V3) geliştirildiğine işaret eden Musk, bunun Powerpack V2 batarya paketleriyle ve Solarcity güneş panelleriyle birleştiğinde, araç şarj sürelerinin 5 dakikaya kadar düşebileceğini ima etti.

Aslında halen araç bataryalarını çok hızlı doldurabilen Flash Charger teknolojileri mevcut. Cenevre kentindeki elektrikli otobüs sistemine entegre edilen yüksek hızlı Flash Charger teknolojisi, bataryalara 15 saniye gibi bir sürede 600 kilowatt elektrik yükleyerek, otobüs bataryasını kısmen de olsa doldurabiliyor. Tesla da uzun vadede benzer yöntemler kullanarak şarj süresini benzinli araçların depo dolum süresine yakın hale getirmeyi planlıyor.