Anasayfa Haber Elon Musk Çareyi Makineleşmekte Görüyor

Elon Musk Çareyi Makineleşmekte Görüyor

Elon Musk, insanların yapay zekayla geçinmek için bir yol bulması gerektiğine inanıyor.

Yapay zekanın gelişimiyle ilgili kaygılarını sık sık dile getiren ünlü isimlerden biri olan Elon Musk, insanlığın bu konuda bazı adımlar atması gerektiğine inanıyor. Belirli bir seviyeyi geçen yapay zekanın insanlara nasıl davranacağı konusunda ciddi tereddütleri olan Musk, bunun doğuracağı sonuçlardan hayli endişeli.

Şimdilik o noktaya daha zaman olsa da, belirli bir bilinç seviyesine ulaşan yapay zekanın insanları evcil hayvanlar gibi görmeye başlaması muhtemel. Kendimizi çok kısa sürede daha aşağı bilinç düzeyinde gördüğü insanlara karşı ya aşırı korumacı, ya da aşırı umursamaz davranan makinelerle çevrilmiş bulabiliriz.

Her iki yaklaşımında insanlık için felaketle sonuçlanması ihtimali söz konusu. Elon Musk’ın buna karşı düşündüğü önlemlerden biri, insanların yapay zeka ile daha iyi anlaşabilmesine imkan tanıyacak sinir sistemi modifikasyonları geçirmesi olabilir. İnsan beynine entegre edilecek yapay sinir ağları sayesinde, insanla makine arasındaki uçurum kapatılabilir, iki tür arasında doğrudan diyalog mümkün olabilir.

Tabii bunlar çoğu insana bilim-kurgu gibi gelse de, aslında insan-makine iletişimini kolaylaştıracak sibernetik arabirimler üzerinde çeşitli çalışmalar var. Ancak tüm beyin korteksini etkileyecek, insan düşünce yapılarını yeniden düzenleyecek ve makine bilinciyle doğrudan diyalog kurabilecek bir teknoloji henüz yok. Elon Musk bu konuda bir an önce çalışmaya başlamamız gerektiğini düşünüyor.