Anasayfa Makale MU-MIMO Nedir?

MU-MIMO Nedir?

Yeni nesil kablosuz ağ teknolojisi MU-MIMO hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda topladık.

MU-MIMO veya uzun adıyla “Multi-User, Multi-Input, Multi-Output” teknolojisi, yakın gelecekte yeni kablosuz bağlantı standardı olma yolunda ilerliyor. Peki bu yeni standarda neden ihtiyacımız var? Bunu anlamak için öncelikle çoğumuzun sahip olduğu kablosuz bağlantı standardı olan SU-MIMO’yu anlamamız gerekir.

“Single User, Multi-Input, Multi-Output” veya kısaca SU-MIMO modemlerde, ağ akışına bağlı olan her cihaz, veri gönderip almak için kendi sırasını beklemek zorundadır. Bu sebeple ağa ne kadar çok cihaz bağlanırsa, ağ hızı o kadar yavaşlayacaktır. Zira SU-MIMO teknolojisine sahip modemler, ağ akışını her cihaz için ayrı akımlara ayırma yeteneğine sahip değildir.

Yine de SU-MIMO teknolojisi, aynı ağa birden fazla cihazın bağlanmasına olanak sunar. Her ne kadar SU-MIMO, tek seferde yalnızca bir cihaz ile veri alış verişi yapabiliyor olsa da, ağ akışının küçük parçalara bölünüp çok seri bir şekilde kuyruğa alınıp kuyruktan dağıtılması sayesinde çoğu zaman gözle görülür bir gecikme yaşanmaz. Ancak düzenli veri akışının gerekli olduğu Netflix gibi servisler veya online oyunlar söz konusu olduğunda, ağa bağlı cihazların sayısı ağ performansını ciddi bir şekilde etkileyebilir.

İşte bu noktada imdadımıza MU-MIMO (diğer adıyla Next-Gen AC veya AC Wave 2) yetişiyor. MU-MIMO, kablosuz yönlendiricinin birden fazla cihazla aynı anda iletişim kurmasını ve veri alış verişi yapmasına olanak sunuyor. Bunu da ağ akışını her cihaz için ayrı akımlara bölerek sağlıyor. Yani hem telefonunuz, hem de bilgisayarınız aynı anda bağlantı talebi yolladığında, yönlendiriciniz sahip olduğu bant genişliğini ikiye bölerek her iki cihazın da sıra beklemeden talep edilen bağlantıya ulaşmasını sağlıyor.

Hangi modemler MU-MIMO destekliyor?

MU-MIMO teknolojisinin faydalarından yararlanmak için öncelikle bu teknolojiyi destekleyen bir kablosuz yönlendiriciye ihtiyacınız olacaktır. Nispeten eskimiş Wireless-A, B, G ve N standartlarını kullanan kablosuz yönlendiriciler, MU-MIMO teknolojisini desteklemez.

MU-MIMO teknolojisini destekleyen bir modem satın almak niyetindeyseniz, satın alacağınız modelin açık bir şekilde MU-MIMO, Next-Gen AC veya AC Wave 2 desteklediğinden emin olun.

Hangi cihazlar MU-MIMO ile çalışır?

Kablosuz ağlara bağlanabilen bütün cihazlar, MU-MIMO teknolojisi ile çalışmaya devam edebiliyor. Ancak MU-MIMO teknolojisini tam anlamıyla kullanabilmek için kullandığınız cihazın da gerekli teknolojiye sahip olması gerekiyor. 2017 itibariyle üretilen çoğu dizüstü bilgisayar, telefon ve tabletin varsayılan olarak MU-MIMO standardını desteklemesi bekleniyor.

Peki ihtiyacınız var mı?

MU-MIMO önemli bir kısıtlamayı ortadan kaldırsa da, kendine özgü bazı sınırları var. Örneğin MU-MIMO teknolojisinin sunduğu her cihaz için ayrı veri akışı özelliği, aynı anda en fazla 4 MU-MIMO destekli cihaz bağlandığında işe yarıyor. Yani ağınıza dörtten fazla cihaz bağlıysa, cihazlar aynı akışları paylaşmaya devam ediyor.

Sonuç olarak eğer ağınıza dört veya daha az cihaz bağlıysa ve güçlü ağ bağlantısı gerektiren aktivitelerde bulunuyorsanız, yeni bir modem satın almaya karar verdiğinizde MU-MIMO destekli modellere öncelik vermeniz sizin için faydalı olacaktır.