Anasayfa Haber D-Wave Yeni Kuantum Bilgisayarını Piyasaya Sürüyor

D-Wave Yeni Kuantum Bilgisayarını Piyasaya Sürüyor

15 milyon dolarlık kuantum bilgisayar, performans limitini 2000 kübite yükseltiyor.

Kuantum bilgisayar satışını başlatan D-Wave firması, en yeni kuantum bilgisayarını geçtiğimiz günlerde tanıttı. D-Wave’in yeni gözdesi 2000Q, adından da anlaşılabileceği gibi çalıştırabildiği kübit sayısını 2000’e çıkarıyor. D-Wave’in önceki modeli 2X, 1000 kübit çalıştırabiliyor olmasına rağmen modern zamanların en güçlü bilgisayarlarından biri olarak kabul ediliyordu.

2011 yılından beri kuantum bilgisayar satışına devam eden D-Wave, 2000Q modeli ile birlikte performans sınırlarını yeniden çizmeye hazırlanıyor. Öncülünden binlerce kat daha hızlı olan ve kişisel bilgisayarların ulaşmayı dahi hayal edemeyeceği hızlarda çalışan 2000Q, yaklaşık 15 milyon dolarlık bir değere sahip.

2000Q için henüz resmi bir satış fiyatı belirlenmemiş olsa da, bilgisayarın ilk müşterisinin siber güvenlik uzmanı Temporal Defense System olduğu açıklandı. D-Wave’in mevcut modelleri, hali hazırda Google, NASA, Los Alamos National Laboratory gibi kurumlarda kullanılıyor. D-Wave şimdi bu kurumlarda kullanılan modelleri yükseltme peşinde.

Şirketin nihai hedefi, her kurumda kullanılabilen ve her türlü hesaplama işleminin altından kalkabilen evrensel bir kuantum bilgisayar geliştirmek. Ancak uzmanlar bu tip bir kuantum bilgisayarı geliştirmenin yakın gelecekte mümkün olmadığını düşünüyor.

D-Wave’in kuantum bilgisayarları, kuantum sertleştirme paradigması üzerine kurulmuş. Kübit işlemlerini gerçekleştirmek için üretilen manyetik alanlar ile bilgisayar çözülmek istenen problemin olası sonuçlarını hesaplayabiliyor.

Öte yandan IBM, “kapı modeli” adında daha gelişmiş ancak daha karmaşık bir yöntem kullanıyor. Microsoft da bir süredir yeni bir topoloji ve henüz keşfedilmemiş bir parçacık ile kuantum bilgisayar yarışına girmeyi planlıyor.

D-Wave’in güncel kuantum bilgisayarları, finansal simülasyonlar ve kod optimizasyonu gibi alanlarda kullanılıyor. Örneğin bu bilgisayarlar, sınıflandırıcılar üreterek daha etkili ses ve görüntü tanıma için kullanılabiliyor.

Kuantum bilgisayarlar, qubitleri kullanarak daha etkili hesaplamalar yapabiliyor. Verileri 1 ve 0 bitleri ile saklayan geleneksel bilgisayarların aksine kuantum bilgisayarlar, verileri her iki bitten birinde veya ikisinde birden saklayabilir. Kübitlerin esnekliği, kuantum bilgisayarların aynı anda çok daha fazla hesaplama yapmasına olanak sunar.

D-Wave son zamanlarda Qbsolv, adlı açık kaynak aracı ile programcıları, kuantum bilgisayarlar kod yazmaya teşvik ediyor. Bu araç, kodları kuantum bilgisayarlarda çalışacak şekilde optimize edebiliyor. Ayrıca aracın çeşitli arayüzleri, TensorFlow ve Caffe gibi makine öğrenimi yazılımları ile tasarlanan uygulamaların kuantum bilgisayarlarda çalışmasını sağlıyor.