Anasayfa Makale Dizüstü Bilgisayarın Kamerası Bantlanmalı Mı?

Dizüstü Bilgisayarın Kamerası Bantlanmalı Mı?

Kişisel gizlilik için dizüstü bilgisayarların ön kamerası kapatılmalı mı?

Kişisel gizliliği korumak için dizüstü bilgisayarların kameralarının bantlanması, son birkaç yıldır sıkça duyduğumuz bir yöntem. Üstelik bu tedbiri alanların arasında oldukça yüksek profilli kişiler de mevcut.

FBI direktörü James Comey geçtiğimiz aylarda tüm ABD vatandaşlarına, dizüstü bilgisayarlarının kameralarını ve mikrofonlarını bantlamalarını önermişti. Bunun sebebi olarak da kendisinden daha akıllı birinin aynısını yaptığını söylemişti.

Comey’in bu açıklaması ile Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz Haziran ayında paylaştığı ünlü fotoğrafına gönderme yaptığı çok açık. Zira paylaştığı fotoğrafta Zuckerberg’in kişisel bilgisayarının kamera ve mikrofonunu bantladığı açık bir şekilde görülüyor.

Elbette bir FBI direktörünün ve dünyanın en büyük sosyal medya şirketinin CEO’sunun kişisel gizlilik ve güvenliğini sağlamak almak için böyle yöntemlere başvurması gayet anlaşılabilir. Peki bu saldırganların rastgele bilgisayarlara saldırıp, ünlü olmayan kişilerden içerik çalma olasılığı var mı?

Eğer ünlü veya sürekli ön planda olan biri değilseniz, pek yok. Çünkü bu tip saldırganlar, elde ettikleri görüntü ve ses içerikleri ile şantaj yaparak kazanç sağlamaya çalışır. Bu nedenle genelde yüksek profilli olduğu düşünülen hedefleri seçerler.

Bu yönde yapılan araştırmalara göre saldırganların kameranızı izinsiz ele geçirebilmesi için, öncelikle bilgisayarınızı kontrol altına alabilmesi lazım. Saldırı için en sık kullanılan yöntem ise, e-posta eklentileri. Saldırganlar, gönderdikleri e-posta eklentisine RAT (Remote Administration Tools) yazılımı yüklüyor ve siz bu eklentiyi açtığınız anda RAT yazılımı arka planda bilgisayarınızın kontrolünü saldırgana teslim etmek için çalışmaya başlıyor.

Sonuç olarak saldırıya uğrama şansınız, yüksek profilli biri olmadığınız sürece, oldukça düşük olsa da, bazı önlemler almak isteyebilirsiniz. İşte kişisel gizliliğinizi güvence altına almak için yapabilecekleriniz:

  • Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı kapatın.
  • Kullandığınız yazılımları güncel tutun. Özellikle web tarayıcınızın ve Adobe Flash başta olmak üzere tüm eklentilerinizin güncel olması oldukça önemli.
  • Güvenlik duvarını sürekli açık tutun.
  • Düzenli olarak malware taraması yapın ve anti-virüs porgramlarınızı sürekli açık tutun.
  • Güvendiğiniz kaynaklardan gelse dahi e-posta linklerine ve eklentilerine tıklamadan önce iki kere düşünün.

Eğer bu yöntemler içinizi rahatlatmayacaksa, Mark Zuckerberg’in yolundan giderek kamera ve mikrofonları bantlamayı tercih edebilirsiniz.