Anasayfa Haber Intel İşlemcilere Vulkan Desteği Geldi

Intel İşlemcilere Vulkan Desteği Geldi

Bazı Intel işlemcilerde bulunan tümleşik grafik yongaları artık Vulkan API kullanan uygulamaları çalıştırabilecek.

AMD tarafından bir süre önce başlatılan ve sonra açık kaynak olarak bir konsorsiyuma devredilerek Vulkan kod adını alan API, DirectX’e rakip olarak geliştiriliyor. AMD ve Nvidia ekran kartlarında bu API için destek mevcut. Ayrıca AMD’nin APU sınıfı grafik yongalı işlemcilerinde de Vulkan desteği var.

Şimdi Intel’in işlemcilerine de Vulkan desteği geldi. Bu sayede Vulkan API kullanan uygulamaları Windows 10 altında, Intel işlemcilerdeki tümleşik grafik yongalarında çalıştırmak mümkün olacak.

Intel’in 6. nesil Skylake ve 7. nesil Kaby Lake serisi işlemcilerindeki tümleşik grafik yongaları Vulkan desteğine kavuşuyor. Ayrıca Apollo Lake kodlu Pentium sınıfı işlemcilerde bulunan Intel HD Graphics 505 yongalarına da Vulkan desteği geliyor.

Bu gelişmenin en önemli sebebi olarak, Microsoft’un yakında Windows 10 altında çalışacak VR geliştirici kitlerini yaygın şekilde kullanıma sunacak olması gösteriliyor. Pek çok firma bu iş için VR kitleri çıkarmaya hazırlanıyor.

Aslında Intel işlemcilerde daha önce de Vulkan API ile yazılmış uygulamaları çalıştırmak mümkündü. Ancak Intel’in Vulkan desteğinin resmiyet kazanması ve sürücülerin geliştirilmesi, geliştiricilerin konuya daha fazla ilgi göstermesine sebep olacaktır.