Anasayfa Haber Münih Belediyesi Linux’tan Vazgeçmeyi Düşünüyor

Münih Belediyesi Linux’tan Vazgeçmeyi Düşünüyor

Yıllar önce Linux’a geçen Münih belediyesinde, şimdi de Windows’a dönüş oylanacak.

2003 yılında Linux işletim sistemine geçme kararı alan Münih belediyesinde, bir süredir Windows işletim sistemine dönüş tartışılıyor. Ubuntu tabanlı olan ve belediye için özel tasarlanan LiMux işletim sistemine geçiş 10 yıl sürmüştü.

10 yıllık geçiş sürecinde yaklaşık 15,000 bilgisayara kurulan LiMux’a geçiş, belediyeye yaklaşık 32 milyon dolara mal olmuştu. Ancak yönetimin çeşitli kademelerinden ve personelden gelen şikayetlerin yoğunluğu, geçişin problemsiz olmadığını ortaya koymuştu.

2014 yılında göreve gelen yeni belediye başkanı Dieter Reiter’ın da etkisiyle, bu hafta şehir meclisinde yeniden Windows işletim sistemine dönüş oylanacak. Oylamada olumlu sonuç çıkarsa, tüm sistemlerin 2020 yılına kadar Windows 10 işletim sistemine geçmesi sağlanacak.

Bu geçiş için en önemli sebep olarak LiMux’un kullanılan pek çok yazılımla uyum sorunu olması gösteriliyor. Ancak bazı uzmanlar bu uyumsuzlukların, sistemlerde gerekli güncellemelerin düzenli yapılmamasına bağlı olduğunu ifade ediyor.

Münih’in LiMux projesinden vazgeçmesi, Linux cephesindeki en büyük kayıplardan biri olabilir. Bu tür geçişlerin uzun zaman alması ve yüksek maliyetli olması da, tüm dünyada örnek teşkil etmesine sebep olacaktır.