Anasayfa Haber Avrupa Uzay Ajansı Daha Fazla Veri Paylaşacak

Avrupa Uzay Ajansı Daha Fazla Veri Paylaşacak

Avrupa Uzay Ajansı, veri paylaşım politikasını daha da açık hale getireceğini açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yaklaşık 20 yıldan fazla bir süredir elde ettiği bilimsel verileri geniş bir kitleyle paylaşıyordu. Ajans dışındaki kurumlar, biliminsanları ve şirketler ESA arşivlerindeki pek çok bilgiye ulaşabiliyordu. Ciddi miktarda veri internet üzerinde de açıkça paylaşılıyordu.

Ancak bugün yapılan bir açıklamayla, ajansında veri paylaşım politikasını daha da açık bir yapıya kavuşturacağı duyuruldu. Duyurulan Open Access politikası dahilinde, Creative Commons IGO lisans sistemini kullanarak yapılacak olan paylaşımlar, ESA tarafından üretilen bilimsel verinin ihtiyacı olan herkese ulaşmasını hedefliyor.

Bu girişim kapsamında ESA tarafından çekilen foto ve videolara ek olarak, yapılan araştırma sonuçları da kademeli olarak kullanıma açılmaya başlanacak. Paylaşımın kademeli yapılması, tüm verilerin sadece ESA’nın mülkiyetinde olmamasından kaynaklanıyor. Öncelikle fikir mülkiyeti ESA’ya ait olan bilgilere erişim açılacak. Zaman içinde gereken üçüncü parti izinleri alındıkça, paylaşılan veri miktarı da artacak.

İlgili basın bülteninin İngilizce sürümüne buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.