Anasayfa Makale AMD Ryzen İşlemciler Hazır – İlk Deneyimlerimiz

AMD Ryzen İşlemciler Hazır – İlk Deneyimlerimiz

AMD’nin 4 yıldır geliştirdiği Zen mimarili Ryzen işlemcileri ABD’de gördük, denedik… İşte satışa sunulan işlemciler ve resmen açıklanan bilgiler…

AMD’nin ABD’de San Francisco şehrinde düzenlediği etkinliğe katılarak yeni Zen mimarili Ryzen işlemcileri denedik. Bu makalemiz ile başlayarak NDA’lar açıldıkça inceleme, test ve detaylı ek bilgileri sizlerle paylaşacağız. Öncelikle modeller, fiyatlar ve rekabette son durumu açıklıyoruz. Zira Ryzen işlemciler ön siparişe açıldı ve 2 Mart 2017’den itibaren piyasada olacaklar. Şimdi AMD’nin Ryzen atılımına baştan bir göz atalım…

2003 yılında piyasaya sürülen Athlon 64’ten beri hem AMD’yi, hem de teknoloji dünyasını bu kadar heyecanlandıran bir AMD işlemci daha olmamıştı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan San Francisco şehrinde düzenlenen etkinlikte sadece AMD değil, 2003 yılında katıldığı lansmanda hediye edilen t-shirt’ünü bu etkinlik için özellikle giyip gelen teknoloji basını mensupları da yıllardır bu anı beklediklerini büyük bir heyecanla dile getiriyorlardı.

Peki Ryzen’ın bu kadar heyecan yaratmasına neden olan şey neydi? AMD CEO’su Lisa Su, Ryzen’ın geliştirme sürecinden ve kendilerine koydukları hedefleri nasıl aştıklarından bahsetti. Sonrasında da rakip Intel’e sadece performans değil, fiyatlandırma ve güç tüketimi konusunda da meydan okuyan Ryzen işlemcilerin PC dünyasına nasıl bir rekabet getireceğini anlattı.

AMD CEO’su Dr. Lisa Su, firmanın yeni Ryzen işlemcilerinden bahsediyor.

Söz konusu işlemciler olduğunda PC dünyasının uzun zamandır rekabetten uzak olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en büyük sebebi piyasada x86 mimarili işlemci üreten sadece iki firma olması: Intel ve AMD.

Airbus A380’in geliştirilmesi Almanlar ve Fransızların aynı yazılımın farklı sürümünü kullandıklarını fark etmesinden dolayı iki yıl gecikince Boeing yetkilisinin buna tepkisi basit olmuştu: Dünyada yüksek kapasiteli yolcu uçağı üreten iki firma var. Birisi başarısız olduğunda müşteriler diğerinin kapsını çalacaktır.

Benzer durum tam olarak x86 mimarili işlemciler için de geçerli. AMD’nin uzun yıllardır rekabet edebilecek bir yonga piyasaya sürememesi, rakip Intel’in %80 gibi devasa pazar paylarına ulaşmasını sağladı. Ama bu durum Ryzen ile birlikte değişeceğe benziyor. AMD, Athlon 64’ten bu yana ilk defa rekabeti tekrar körüklemeyi hedefliyor.

Ryzen Yol Haritası

4 yıl süren geliştirme süreci ve bu süre zarfında harcanan iki milyon mühendislik saati, ortaya sadece var olan Intel işlemciler ile değil, gelecek yongalar ile de rekabet etmeyi amaçlayan bir mimari çıkarmayı hedeflemiş. Lisa Su’nun paylaştığı verilere baktığımızda, firma ilk başta saat başına komut performansını %40 oranında artıracak şekilde çalışmalara başlamış. Şu anda gelinen noktada ise Ryzen, bir önceki nesil mimari olan Excavator’e göre saat frekansı başına %52 daha fazla komut performansı sunabiliyor.

Bu yüksek performans artışı sayesinde ilk etapta Broadwell-E, Skylake ve Kaby Lake işlemcilerle rekabet edecek olan Zen 1, daha sonra Zen 2 ve Zen 3 olarak güncellenerek rekabeti canlı tutacak şekilde evrimleşecek. AMD bu bağlamda Zen mimarisi ile içinde sunucu ailesi işlemcilerden APU’lara, mobil işlemcilerden masaüstüne kadar kadar birkaç yıllık bir yol haritası hazırlamış.

Ryzen 7 Ailesi

AMD, San Francisco’daki etkinlikte ilk etapta ön siparişe açılan işlemcilerin çalışma frekanslarını, tam model adlarını ve fiyatlarını resmi olarak açıkladı. Buna göre firma öncelikle üst seviye modelleri piyasaya sürecek. İşte ilk Ryzen işlemciler ve fiyatları:

Model Temel Frekans Boost Frekansı Çekirdek/Thread TDP Fiyat
Ryzen 7 1800X 3.6 GHz 4.0 Ghz 8/16 95W 499$
Ryzen 7 1700X 3.4 GHz 3.8 GHz 8/16 95W 399$
Ryzen 7 1700 3.0 GHz 3.7 GHz 8/16 65W 329$

 

AMD, etkinlikte açık ve net bir biçimde piyasayı alt üst etmek istediğini belirtti. Peki bu nasıl mümkün olacak? Öncelikle tabloya baktığımızda gözümüze çarpan en önemli nokta, ilk etapta piyasaya çıkacak işlemcilerin tamamının 8 çekirdekli olması. AMD burada artık 8 çekirdeğin masaüstünde yeni standart olmasını amaçlıyor. Firma bunu mümkün kılmak için inanılmaz bir fiyat politikası izlemiş.

Tek ve Çok Çekirdek Performansı

Listede en üst sırada yer alan 1800X modeli, 1050 dolar fiyat etiketine sahip olan Core i7 6900K’yı hedef alıyor. Üstelik bunu yaparken performans olarak Cinebench R15’te 6900K’ya çoklu çekirdek testinde %9 fark atıyor.

Tek çekirdekte ise başa baş bir performans söz konusu. 1800X her ne kadar diğer testlerde de başarılı skorlar elde etse de şimdilik bunları sizinle paylaşamıyoruz. Ancak San Francisco’da AMD’nin sağladığı Ryzen ve Intel sistemlerde gerçekleştirdiğimiz testler de firmanın skorlarını doğruladı. Bu skorlar ışığında Intel’in şimdilik en iyi hamlesinin fiyatları aşağıya çekmek olacağını düşünüyoruz.

Kaby Lake ile Rekabet

Ryzen sadece Broadwell-E’yi hedef almıyor. Intel’in en son nesil mimarisi Kaby Lake de AMD’nin hedef tahtasının tam ortasında. Firma Ryzen 7 1700 modelini isimlendirirken Core i7 7700K’yı mı düşünüyordu bilemiyoruz ama paylaşılan rakamlarda doğrudan bu modelin hedef alındığını görebiliyoruz. 8 çekirdekli bu işlemci Cinebench çoklu çekirdek testinde 4 çekirdekli 7700K’ya %46 fark atıyor.

Fakat asıl fark fiyatlandırmada ortaya çıkıyor. 7700K’nın 350 dolar fiyat etiketine karşın AMD Ryzen 7 1700’ü 329 dolar fiyat etiketi ile satışa sunuyor. Üstelik 8 çekirdekli bu işlemci, 65 Watt TDP değeri ile 4 çekirdekli 7700K’nın 91 Watt TDP değerine de büyük bir fark atıyor. AMD yüksek performansı sadece uygun fiyata sunmakla kalmıyor, aynı zamanda güç tüketimiyle de uzun vadede bir tasarruf avantajı sunuyor.

AMD Ryzen ile Intel’in salt işlemcilerine saldırmıyor. Burada doğrudan rakibin platform farklılaştırmasına da bir saldırı söz konusu. Zira Intel tarafında bugün 4 çekirdek üstüne çıkmak istediğinizde Enthusiast olarak adlandırılan X79 ya da X99 platformuna geçmek zorundasınız. AMD burada tek bir AM4 platformu ile Mini-ITX’ten Extended ATX’e kadar çok geniş bir ölçeklendirme sunuyor. Bu geniş kapsam sayesinde üst seviye performans için yonga seti ve dolayısıyla platform değiştirmenize gerek kalmıyor.

Ryzen 7 1700’ün bir üst modeli olan 1700X de Intel’in Enthusiast platformu olan Broadwell-E serisini hedef alan bir işlemci. Yine 8 çekirdek, 16 Thread olan bu işlemci, 8 çekirdekli Core i7 6900K ile yarışıyor. Ekstra iki çekirdeği ve Zen mimarisi sayesinde 6800K’ya Cinebench R15 çoklu çekirdek testinde %39 fark atan bu işlemci, 6900K’dan da %4 daha fazla performans sunuyor. Yani 400 dolara 1050 dolarlık işlemci performansı vaat ediliyor.

Çıkış Tarihi

Rakamlar gerçekten harikulade. Sentetik testlerin yanında henüz paylaşma iznimiz olmayan testlerde de başarılı sonuçlar elde ettik. Peki bu bekleyiş tam olarak ne zaman sona erecek? Rekabet ne zaman raflara ulaşacak? Cevap net: AMD, yol haritasında bir değişiklik olmadığını ve Ryzen işlemcilerin 2 Mart 2017’de raflardaki yerini alacağını belirtiyor. Heyecanla bekliyoruz! Şimdilik NDA’nın izin verdiği kadarıyla paylaşabildiğimiz deneyimlerimiz bu kadar. Ancak devam eden makale ve videolarımızda çok daha fazlasını bulacaksınız.

Kafa Ayarı: Zen